Torcik dyniowy z kiwi

  • wyświetlono: 11223 |
  • dodany do książki kucharskiej: 32 |
  • polecenia: 0

Kolorowe i orzeźwiające połączenie waniliowego sernika w obłędnym kolorze z owocami i kremem śmietanowym.

capri
  • 100min

Składniki

wkładka serowo - dyniowa
0,5 kg twarogu wiaderkowego
4 jaja
1 szklanka cukru pudru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (razem 80 g)
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
150 - 170 gramów pure dyniowego (jeśli jest bardzo rzadkie do masy dodatkowo dodajcie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej)

1 - 1,2 kg jabłek
3 zielone galaretki (miałam agrestowe)

biszkopt kakaowy:
3 jaja
4 łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 kopiasta łyżka kakao
szczypta soli

masa śmietanowa:
400 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka (z malutkim czubkiem) żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wrzątku
lub:
400 ml śmietany kremowej 36%
2 śmietanfixy

5 owoców kiwi (twardszych)
4 - 5 łyżek kwaśnego dżemu lub miękkiej marmolady

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Torcik dyniowy z kiwi

  • 1. Twaróg, jaja i pure wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej by nabrały temperatury pokojowej.

    Jeśli dysponujemy jedną tortownicą w tym wymiarze najlepiej na początku upiec biszkopt, a kiedy wystygnie przełożyć go i zawinąć w folię by nie wysechł.

    Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier, miksujemy do powstania bezy i rozpuszczenia cukru. Potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy, na końcu wsypujemy mąkę i kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników.
    Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną tortownicy 26 cm i pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Studzimy.


    Całe jaja miksujemy krótko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy je do sera, krótko miksujemy do połączenia składników. Potem dodajemy pure, energicznie mieszamy łyżką, na końcu wsypujemy budynie i ewentualnie jeszcze mąkę ziemniaczaną (jeśli pure było rzadkie) i miksujemy na najszybszych obrotach, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
  • 2. Tortownicę o średnicy 26 cm (zwłaszcza dno i boki na wysokość około 5 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Wlewamy masę sernikową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut (w obydwu przypadkach funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Sernik studzimy przez 30 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, potem wyjmujemy na blat, schładzamy w lodówce.


    Masa jabłkowa.
    Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, wsypujemy do rondla, podlewamy około 1/4 szklanki wody i dusimy do momentu kiedy jabłka częściowo się nie rozpadną i zagęszczą, wyłączamy palnik, wsypujemy proszek galaretkowy, energicznie mieszamy, odstawiamy do schłodzenia i zagęszczenia.
  • 3. Kiedy to nastąpi, masę wylewamy na sernik, przykrywamy delikatnie wcześniej upieczonym biszkoptem i bardzo delikatnie dociskamy, odstawiamy do lodówki.
    Kiedy jabłka całkiem stężeją, blat biszkoptowy smarujemy kwaskowatym dżemem.
    Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy do temp. pokojowej.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, potem dodajemy zahartowaną ( wymieszaną z 1 łyżeczką śmietanki) żelatynę i od razu miksujemy na najszybszych obrotach. Krem wykładamy na biszkopt i wygładzamy powierzchnię.

    Ciasto wstawiamy do lodówki by śmietanka stężała.
  • 4. Na końcu na wierzchu układamy cienkie(!) plasterki kiwi i ponownie schładzamy przez parę godzin, a najlepiej przez całą noc.

Porady

Polecam krem z dodatkiem żelatyny niż ze śmietanfixami, przy krojeniu na plasterki ciasto będzie ładniej wyglądało (kiwi nie rozpaćka się w kremie).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakigalaretkajabłkasernikkiwiDynia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik z kiwi

Dodane przez: agnieszkakuz

Torcik czekoladowy ze śmietanką i kiwi

Mój ulubiony torcik, pyszny, słodki...

Torcik dyniowy Majki

Dodane przez: Alex M

Dyniowy torcik Majki

Córeczka wymyśliła jakie smaki...

Warstwowy deser z kiwi

Dodane przez: Doraa

Warstwowy deser z kiwi

Bardzo delikatny deser - lekki...

deser z kiwi

Dodane przez: joanna30

Deser z kiwi

Elegancki i pyszny. Idealny dla...

image-0a39mjc

Dodane przez: paulette17

KREM JOGURTOWY Z KIWI

Najlepszy krem jaki jadłam. Warto...

Beza Pavlova z kiwi

Dodane przez: Goszka

Beza Pavlova z kiwi

Słodycz bezy wysuszonej na zewnątrz,...