Torcik dyniowy z kiwi

4.49 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Hit Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Kolorowe i orzeźwiające połączenie waniliowego sernika w obłędnym kolorze z owocami i kremem śmietanowym.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • wkładka serowo - dyniowa
    0,5 kg twarogu wiaderkowego
    4 jaja
    1 szklanka cukru pudru
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (razem 80 g)
    2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
    150 - 170 gramów pure dyniowego (jeśli jest bardzo rzadkie do masy dodatkowo dodajcie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej)

    1 - 1,2 kg jabłek
    3 zielone galaretki (miałam agrestowe)

    biszkopt kakaowy:
    3 jaja
    4 łyżki cukru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
    1 kopiasta łyżka kakao
    szczypta soli

    masa śmietanowa:
    400 ml śmietany kremówki 30%
    1 łyżka (z malutkim czubkiem) żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    1/3 szklanki wrzątku
    lub:
    400 ml śmietany kremowej 36%
    2 śmietanfixy

    5 owoców kiwi (twardszych)
    4 - 5 łyżek kwaśnego dżemu lub miękkiej marmolady
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Torcik dyniowy z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg, jaja i pure wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej by nabrały temperatury pokojowej.

    Jeśli dysponujemy jedną tortownicą w tym wymiarze najlepiej na początku upiec biszkopt, a kiedy wystygnie przełożyć go i zawinąć w folię by nie wysechł.

    Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier, miksujemy do powstania bezy i rozpuszczenia cukru. Potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy, na końcu wsypujemy mąkę i kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników.
    Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną tortownicy 26 cm i pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Studzimy.


    Całe jaja miksujemy krótko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy je do sera, krótko miksujemy do połączenia składników. Potem dodajemy pure, energicznie mieszamy łyżką, na końcu wsypujemy budynie i ewentualnie jeszcze mąkę ziemniaczaną (jeśli pure było rzadkie) i miksujemy na najszybszych obrotach, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
  • 2. Tortownicę o średnicy 26 cm (zwłaszcza dno i boki na wysokość około 5 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Wlewamy masę sernikową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut (w obydwu przypadkach funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Sernik studzimy przez 30 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, potem wyjmujemy na blat, schładzamy w lodówce.


    Masa jabłkowa.
    Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, wsypujemy do rondla, podlewamy około 1/4 szklanki wody i dusimy do momentu kiedy jabłka częściowo się nie rozpadną i zagęszczą, wyłączamy palnik, wsypujemy proszek galaretkowy, energicznie mieszamy, odstawiamy do schłodzenia i zagęszczenia.
  • 3. Kiedy to nastąpi, masę wylewamy na sernik, przykrywamy delikatnie wcześniej upieczonym biszkoptem i bardzo delikatnie dociskamy, odstawiamy do lodówki.
    Kiedy jabłka całkiem stężeją, blat biszkoptowy smarujemy kwaskowatym dżemem.
    Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy do temp. pokojowej.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, potem dodajemy zahartowaną ( wymieszaną z 1 łyżeczką śmietanki) żelatynę i od razu miksujemy na najszybszych obrotach. Krem wykładamy na biszkopt i wygładzamy powierzchnię.

    Ciasto wstawiamy do lodówki by śmietanka stężała.
  • 4. Na końcu na wierzchu układamy cienkie(!) plasterki kiwi i ponownie schładzamy przez parę godzin, a najlepiej przez całą noc.

Porady

Polecam krem z dodatkiem żelatyny niż ze śmietanfixami, przy krojeniu na plasterki ciasto będzie ładniej wyglądało (kiwi nie rozpaćka się w kremie).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Galaretka Jabłka Kiwi Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować