REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Brzoskwinie w puszce

Brzoskwinie z puszki sprawdzą się w naszej kuchni przede wszystkim zimą, czyli w okresie, gdy nie możemy sobie przeważnie pozwolić na jedzenie świeżych owoców. Oferuje je wielu producentów polskich i zagranicznych, więc każdy z pewnością znajdzie w końcu swoją ulubioną markę.

liczba przepisów: 124
Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Tort okazjonalny

z brzoskwiniową nutką

kategoria: Ciasta torty Desery opublikowany: 13.07.2021 | wyświetlono: 335 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

Co zrobić z brzoskwiń z puszki?

Brzoskwinie z puszki wydają się bardzo lubiane zwłaszcza przez dzieci. I w sumie nic dziwnego - można je jeść wprost z opakowania, nie wymagają krojenia czy obierania nożem, a ich smak to sama słodycz.

Warto jednak wziąć pod uwagę, że puszkowane owoce przysłużą się również naszym deserom... a nawet daniom głównym. I to zarówno wówczas, gdy znajdujemy się na początkowym etapie kucharskiej edukacji, jak i w trakcie przyrządzania dań nieco bardziej skomplikowanych.

Brzoskwinie z puszki śmiało można podrzucić swoim pociechom w ramach pierwszych wprawek gastronomicznych. Pod naszym czujnym okiem zrobią z nich swój debiutancki owocowy przysmak, wrzucając pokrojone kawałki brzoskwiń do pucharków. Oczywiście, nie trzeba się ograniczać do jednego rodzaju owoców. Przekąskę urozmaicą banany, jabłka czy mandarynki, zaś dzieła dopełni słodka polewa bądź bita śmietana.

Puszka brzoskwiń okaże się równie przydatna w porze obiadowej. Doskonałym pomysłem na smakowity i szybki posiłek będzie na przykład kurczak z brzoskwiniami i ryżem. Prostota przygotowania, połączona z dużymi walorami smakowymi, sprawi, że nawet zwykły obiad w środku tygodnia nabierze niecodziennego charakteru.

Brzoskwinie z puszki do deseru

Ciasto z brzoskwiniami to ulubiona przekąska każdego łasucha. Wyjątkowo dobrym pomysłem na deser do kawy okaże się z pewnością sernik jogurtowy z tymi apetycznymi owocami. Jego przygotowanie nie powinno nastręczać szczególnych trudności. Przyrządzony na nieco większej blasze, będzie smakował zarówno domownikom, jak i zaproszonym gościom.

Jeżeli jednak z jakichś powodów nie chcemy piec ciasta w piekarniku, w dalszym ciągu możemy się obyć bez jego kupowania w sklepie. Idealnym rozwiązaniem okaże się sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką. Będzie ozdobą stołu w trakcie leniwego sobotniego popołudnia, ale także znakomitym wyborem na przyjęcie urodzinowe dla dziecka.

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie szklanych pucharków będzie pyszny deser brzoskwiniowy. Przygotujemy go z galaretki, jogurtu naturalnego, szklanki soku o smaku pomarańczowym bądź wieloowocowym oraz oczywiście brzoskwiń w puszce (dla największych łasuchów za ukoronowanie smakołyku może służyć bita śmietana). Po zmieszaniu wszystkich składników i schłodzeniu zawartości pucharków w lodówce, otrzymamy lekki, słodki deser na bazie jogurtu.

Osoby nieco bardziej zaawansowane w sztuce kulinarnej mogą się pokusić o upieczenie tarty czekoladowej z brzoskwiniami - odświętnie wyglądającego ciasta, które smakuje i pachnie wspaniale. Co prawda na jego przygotowanie należy sobie zarezerwować nieco więcej czasu - około dwóch godzin - ale efekt końcowy wynagrodzi nam całą włożoną w ciasto pracę. 

Brzoskwinie z puszki - czy syrop trzeba wylewać?

Brzoskwinie z puszki możemy zatem wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Niektóre osoby zastanawiają się jednak, co zrobić z pozostałym w opakowaniu syropem. Najprostsza odpowiedź mogłaby brzmieć: wypić! Nie każdemu jednak odpowiada przecież jego smak.

Smak syropu po brzoskwiniach z puszki da się jednak nieco zmodyfikować. Dysponując blenderem, mamy możliwość zmieszania go np. z jogurtem. W ten sposób otrzymujemy pożywny napój, idealny w charakterze podwieczorku albo kolacji.

Niektórzy twierdzą ponadto, że syrop z puszki po brzoskwiniach świetnie smakuje z wodą mineralną albo po prostu jako uzupełnienie dowolnego soku owocowego w kartonie. 

Kolejnym sposobem na wykorzystanie tego syropu w kuchni okazuje się nasączenie nim biszkoptu do ciasta. Tort będzie z pewnością przepyszny, a przy okazji zyskamy poczucie, że nie zmarnowaliśmy też syropu.

Podobnie wartościowy pomysł to przelanie syropu do torebek na lód i wrzucenie do zamrażarki - oto idealny dodatek do drinków!