REKLAMA

Ciasto ananasek z kremem stracciatella i cappuccino

wyświetlono: 9858 | dodany do książki kucharskiej: 42 | polecenia: 1

Minęły wieki jak ostatnio robiłam ciasto z ananasem, postanowiłam naprawić swój błąd w bardzo smacznym stylowym wydaniu:) Ciasto ma bardzo delikatne i nie za słodkie masy, dodatek galaretek i ananasa dodaje mu dodatkowej orzeźwiającej świeżości:)

opublikowany: 25.04.2015
Udostępnij Pinterest
  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    1 łyżka oleju

    Krem stracciatella:
    1 kg sera z wiaderka
    1 szklanka cukru pudru – ilość cukru zależy od smaku sera
    ¾ szklanka mleka
    200g margaryny
    4 łyżki żelatyny
    Cukier waniliowy
    8 kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady
    4 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki

    Galaretka ananasowa:
    2 cytrynowe galaretki
    1 puszka ananasa w syropie

    Krem cappuccino:
    330ml śmietany 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cappuccino w proszku np. waniliowe
    2 -3 łyżki cukru pudru
Ocena:

(średnia 4.99 z 160 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, kakao, wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
  • 2. Krem stracciatella:Czekoladę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Następnie zalać ją wrzącym mlekiem i dokładnie ją rozpuścić. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, cały czas ucierając dodawać partiami ser. Na końcu wlać ciepłą żelatynę i wsypać czekoladę, dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopt posmarowany uprzednio dżemem. Włożyć do lodówki do stężenia.
  • 3. Galaretka ananasowa: Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Ananasa odsączyć z syropu. Syrop należy uzupełnić wodą do 250ml płynu. Wlać go do rozpuszczonych galaretek. Gdy ostygną włożyć pokrojonego w kostkę ananasa. Tężejącą galaretkę ananasową wyłożyć na masę stracciatella. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. Krem cappuccino: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Następnie zalać ją 1/3 szklanki wrzącej wody dokładnie ją rozpuszczając. Śmietanę ubić na sztywno, na koniec cały czas miksując dodawać po łyżce cukru oraz cappuccino. Gdy masa stanie się jednolita wlać chłodną żelatynę, krótko zmiksować. Wyłożyć na galaretkę. Dowolnie udekorować
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Ciasto Ananasek

Szybkie, proste i tanie w przygotowaniu ciasto.

kategoria: Ciasta placek Desery biszkopty opublikowany: 08.03.2017 | wyświetlono: 9070 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Ciasto ananasek

Pyszne ciasto z kremem ananasowym, na jednym kawałku się nie kończy.

kategoria: Ciasta Ciasto opublikowany: 20.03.2019 | wyświetlono: 2580 Książki kucharskie: 16 | Polecenia: 0
Dodane przez: BABECZKA 35 bgg (Kopiowanie)

Ciasto ananasek.

Lekko kwaśny,pyszny placek.

kategoria: Ciasta placek Desery biszkopty Ciasto opublikowany: 11.01.2014 | wyświetlono: 4547 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

TORT Z KREMEM STRACCIATELLA

Tort urodzinowy z kremem stracciatella. Tort z rozetkami w kształcie róż.

kategoria: torty Desery biszkopty dżem wiśniowy tort z kremem opublikowany: 19.04.2016 | wyświetlono: 5151 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE