Ciasto ananasek z kremem stracciatella i cappuccino

4.97 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 6 osób

Minęły wieki jak ostatnio robiłam ciasto z ananasem, postanowiłam naprawić swój błąd w bardzo smacznym stylowym wydaniu:) Ciasto ma bardzo delikatne i nie za słodkie masy, dodatek galaretek i ananasa dodaje mu dodatkowej orzeźwiającej świeżości:)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    1 łyżka oleju

    Krem stracciatella:
    1 kg sera z wiaderka
    1 szklanka cukru pudru – ilość cukru zależy od smaku sera
    ¾ szklanka mleka
    200g margaryny
    4 łyżki żelatyny
    Cukier waniliowy
    8 kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady
    4 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki

    Galaretka ananasowa:
    2 cytrynowe galaretki
    1 puszka ananasa w syropie

    Krem cappuccino:
    330ml śmietany 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cappuccino w proszku np. waniliowe
    2 -3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.97 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ananasek z kremem stracciatella i cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, kakao, wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
  • 2. Krem stracciatella:Czekoladę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Następnie zalać ją wrzącym mlekiem i dokładnie ją rozpuścić. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, cały czas ucierając dodawać partiami ser. Na końcu wlać ciepłą żelatynę i wsypać czekoladę, dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopt posmarowany uprzednio dżemem. Włożyć do lodówki do stężenia.
  • 3. Galaretka ananasowa: Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Ananasa odsączyć z syropu. Syrop należy uzupełnić wodą do 250ml płynu. Wlać go do rozpuszczonych galaretek. Gdy ostygną włożyć pokrojonego w kostkę ananasa. Tężejącą galaretkę ananasową wyłożyć na masę stracciatella. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. Krem cappuccino: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Następnie zalać ją 1/3 szklanki wrzącej wody dokładnie ją rozpuszczając. Śmietanę ubić na sztywno, na koniec cały czas miksując dodawać po łyżce cukru oraz cappuccino. Gdy masa stanie się jednolita wlać chłodną żelatynę, krótko zmiksować. Wyłożyć na galaretkę. Dowolnie udekorować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować