Ciasto brzoskwiniowe

  • wyświetlono: 6498 |
  • dodany do książki kucharskiej: 65 |
  • polecenia: 3

Trzy amoniakowe placki w różnych smakach przełożone brzoskwiniową galaretką oraz delikatnym brzoskwiniowym kremem budyniowym. Ciasto wykońoczyłam pyszną polewą z mleka w proszku. Ciasto jest bardzo smaczne, a dzięki amoniakowi placki są jednocześnie kruche i puszyste.

Świat Wypieków
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Ciasto:

150g masła
125g cukru pudru
125g mąki tortowej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku

Dodatkowo:

1 łyżka kakao
2/3 szklanki kokosu

Galaretka:

1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe
ok 700ml wody

Krem:

250ml syropu z brzoskwiń
1 żółtko
1 całe jajko
60g cukru
1 1/2 łyżki maki pszennej
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
150g masła w temperaturze pokojowej

Polewa:

80g masła
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki wody
2 łyżki mleka w proszku

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto brzoskwiniowe

  • 1. Pracę zaczynam od przygotowania budyniu na krem. Syrop z brzoswiń przelać do garnuszka odlewając mniej więcej 50ml. Podgrzewać do zagotowania. W międzyczasie żółtko i jajko utrzeć z cukrem, dodać odlane 50ml syropu i obie mąki. Dobrze zmiksować, żeby nie było grudek. Masę żółtkową przelać do gotującego się syropu cały czas intensywnie mieszając. Zmniejszyć płomień i nie przerywając mieszania ugotować budyń. Bezpośrednio na powierzchni gorącego budyniu ułożyć folię spożywczą, co zapobiegnie powstaniu kożucha. Wystudzić do temperatury pokojowej.
  • 2. Dno foremki o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.
    Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodać mąkę z proszkiem i amoniakiem i zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę podzielić na trzy równe części. Ja ułożyłam sobie trzy miseczki i do każdej wkładałam po jednej łyżce masy. W ten sposób miałam w każdej części tyle samo ciasta.
    Do jednej części dodać przesiane kakao i dobrze wymieszać. Do drugiej dodać kokos, trzecią pozostawić bez dodatków.
    Pierwszą masę równo rozsmarować w foremce. Warstwa będzie dość cienka. Piec przez 15 minut. Ciasto można natychmiast wyciągnąć z foremki i pozostawić do wystudzenia. To samo zrobić z dwoma pozostałymi porcjami.
  • 4. Teraz czas na galaretkę. Pozostały syrop z brzoskwiń wlać do garnuszka i uzupełnić wodą do 750ml. Zagotować i zestawić z palnika. Wsypać galaretki i wymieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do galaretki. Odstawić do wystudzenia. Foremkę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią spożywczą i lekko wysmarować ją olejem. Przelać do niej galaretkę i zostawić do stężenia – najlepiej na noc.
  • 5. Przygotować krem. Masło utrzeć na puch. Stopniowo,łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń brzoskwiniowy i ucierać do momentu uzyskania gładkiego, puszystego kremu.
  • 6. Złożyć ciasto. Placek kakaowy ułożyć na spodzie. Cienko posmarować go kremem – mniej więcej 1 łyżka. Krem będzie służył jako rodzaj „kleju” dla galaretki. Na kremie ułożyć galaretkę. Powinna być na tyle sztywna, aby można było wziąć ją w dłonie i przenieść. Galaretkę ponownie posmarować cienko kremem i ułożyć na niej placek kokosowy. Wyłożyć resztę kremu i przykryć ostatnim plackiem.
  • 7. Przygotować polewę. Masło rozpuścić na małym ogniu. Dodać przesiany cukier puder i wodę i dobrze wymieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać mleko w proszku i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Najlepiej sprawdzi się tutaj ubijaczka. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście i wstawić do lodówki.
PP_09-2015

Porady

Sugeruję rozpocząć pracę nad ciastem dzień wcześniej i przygotować ciasto, galaretkę i budyń na krem. Na drugi dzień dokończyć krem i złożyć ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortkrem budyniowybrzoskwiniepolewamleko w proszkuamoniak

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z pianką brzoskwiniową

Dodane przez: edytaha

Ciasto z pianką brzoskwiniową

Lekkie i orzeżwiające ciasto z...

ciasto brzoskwiniowe

Dodane przez: gogusia

Ciasto brzoskwiniowe.

Fajne ciacho z brzoskwiniami z...

Ciasto brzoskwiniowo-krówkowe

Dodane przez: megii013

Ciasto brzoskwiniowo-krówkowe

Ciasto na cienkim biszkopcie, przełożone...

image-0sn4mro

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Piegusek kokosowo-brzoskwiniowy

Ciasto na bazie białek i maku połączone...

ciasto brzoskwiniowo bananowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

Puszysty biszkopt z bananami i...

ciasto gotowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto brzoskwiniowe

Puszyste i lekkie ciasto.Polecam,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE