REKLAMA

Ciasto brzoskwiniowe

wyświetlono: 7242 | dodany do książki kucharskiej: 66 | polecenia: 3

Trzy amoniakowe placki w różnych smakach przełożone brzoskwiniową galaretką oraz delikatnym brzoskwiniowym kremem budyniowym. Ciasto wykońoczyłam pyszną polewą z mleka w proszku. Ciasto jest bardzo smaczne, a dzięki amoniakowi placki są jednocześnie kruche i puszyste.

opublikowany: 11.02.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:

    150g masła
    125g cukru pudru
    125g mąki tortowej
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki amoniaku

    Dodatkowo:

    1 łyżka kakao
    2/3 szklanki kokosu

    Galaretka:

    1 puszka brzoskwiń w syropie
    2 galaretki brzoskwiniowe
    ok 700ml wody

    Krem:

    250ml syropu z brzoskwiń
    1 żółtko
    1 całe jajko
    60g cukru
    1 1/2 łyżki maki pszennej
    3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
    150g masła w temperaturze pokojowej

    Polewa:

    80g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki wody
    2 łyżki mleka w proszku
Ocena:

(średnia 5 z 169 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Pracę zaczynam od przygotowania budyniu na krem. Syrop z brzoswiń przelać do garnuszka odlewając mniej więcej 50ml. Podgrzewać do zagotowania. W międzyczasie żółtko i jajko utrzeć z cukrem, dodać odlane 50ml syropu i obie mąki. Dobrze zmiksować, żeby nie było grudek. Masę żółtkową przelać do gotującego się syropu cały czas intensywnie mieszając. Zmniejszyć płomień i nie przerywając mieszania ugotować budyń. Bezpośrednio na powierzchni gorącego budyniu ułożyć folię spożywczą, co zapobiegnie powstaniu kożucha. Wystudzić do temperatury pokojowej.
  • 2. Dno foremki o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.
    Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodać mąkę z proszkiem i amoniakiem i zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę podzielić na trzy równe części. Ja ułożyłam sobie trzy miseczki i do każdej wkładałam po jednej łyżce masy. W ten sposób miałam w każdej części tyle samo ciasta.
    Do jednej części dodać przesiane kakao i dobrze wymieszać. Do drugiej dodać kokos, trzecią pozostawić bez dodatków.
    Pierwszą masę równo rozsmarować w foremce. Warstwa będzie dość cienka. Piec przez 15 minut. Ciasto można natychmiast wyciągnąć z foremki i pozostawić do wystudzenia. To samo zrobić z dwoma pozostałymi porcjami.
  • 4. Teraz czas na galaretkę. Pozostały syrop z brzoskwiń wlać do garnuszka i uzupełnić wodą do 750ml. Zagotować i zestawić z palnika. Wsypać galaretki i wymieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do galaretki. Odstawić do wystudzenia. Foremkę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią spożywczą i lekko wysmarować ją olejem. Przelać do niej galaretkę i zostawić do stężenia – najlepiej na noc.
  • 5. Przygotować krem. Masło utrzeć na puch. Stopniowo,łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń brzoskwiniowy i ucierać do momentu uzyskania gładkiego, puszystego kremu.
  • 6. Złożyć ciasto. Placek kakaowy ułożyć na spodzie. Cienko posmarować go kremem – mniej więcej 1 łyżka. Krem będzie służył jako rodzaj „kleju” dla galaretki. Na kremie ułożyć galaretkę. Powinna być na tyle sztywna, aby można było wziąć ją w dłonie i przenieść. Galaretkę ponownie posmarować cienko kremem i ułożyć na niej placek kokosowy. Wyłożyć resztę kremu i przykryć ostatnim plackiem.
  • 7. Przygotować polewę. Masło rozpuścić na małym ogniu. Dodać przesiany cukier puder i wodę i dobrze wymieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać mleko w proszku i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Najlepiej sprawdzi się tutaj ubijaczka. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście i wstawić do lodówki.

Notka redakcyjna

PP_09-2015

Porady

Sugeruję rozpocząć pracę nad ciastem dzień wcześniej i przygotować ciasto, galaretkę i budyń na krem. Na drugi dzień dokończyć krem i złożyć ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Ciasto brzoskwiniowe wg Świat Wypieków Dodane przez: gomak


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Ciasto brzoskwiniowe

Lekki, pyszny deser dla małych i dużych, kusi smakiem i wyglądem :)

kategoria: Ciasta do kawy Desery sok opublikowany: 24.11.2014 | wyświetlono: 6129 Książki kucharskie: 34 | Polecenia: 3
Dodane przez: wiola wiola

Ciasto brzoskwiniowe

Lekkie i puszyste ciasto, doskonałe na każdą uroczystość i święto.

kategoria: Ciasta ciasto z kremem Desery galaretki Ciasto opublikowany: 06.02.2016 | wyświetlono: 669 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: anet anet

Ciasto brzoskwiniowe

Lekkie, kolorowe, łatwe w przygotowaniu ciasto.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 05.01.2016 | wyświetlono: 1091 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: gogusia gogusia

Ciasto brzoskwiniowe.

Fajne ciacho z brzoskwiniami z puszki i z sokiem jabłkowym.Orzeźwiające nie za słodkie takie w sam raz.

kategoria: Ciasta Desery biszkopty sok opublikowany: 02.02.2014 | wyświetlono: 994 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto brzoskwiniowe

Lekkie i soczyste ciasto. Uważam że zawsze jest na nie pora

kategoria: Ciasta Desery Ciasto opublikowany: 11.03.2013 | wyświetlono: 5514 Książki kucharskie: 37 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE