REKLAMA

Toffinek budyniowy z truskawkami

wyświetlono: 2891 | dodany do książki kucharskiej: 18 | polecenia: 0

Bardzo smaczne, nieprzesłodzone ciasto bez pieczenia. Zachwyci każdego łasucha :)

opublikowany: 20.02.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Krem budyniowy: 1 litr mleka
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    250 g masła
    1 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Krem toffi: 400 g masy krówkowej
    500 ml śmietany 36%
    3 łyżeczki żelatyny
    Krem śmietanowo-truskawkowy: 500 ml śmietany 36%
    2 -3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    200 g truskawek (mogą być mrożone)
    Dodatkowo:
    1,5 opakowania słonych krakersów (duże opakowanie)
    około 150-200 g herbatników typu „petitki”
    50 g gorzkiej czekolady
Ocena:

(średnia 4.5 z 158 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Krem budyniowy: do rondelka wlać 3 szklanki mleka, dodać cukier oraz masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Zagotować. Jajka roztrzepać razem z pozostałym mlekiem (1 szkl.). Do mieszanki wsypać obie mąki i zmiksować na gładką masę. Przygotowaną mieszankę wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotować, aż do zgęstnienia budyniu. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (24/24cm) rozłożyć herbatniki. Masę budyniową przelać na herbatniki, wyrównać. Na masie budyniowej ułożyć krakersy i odstawić do całkowitego wystudzenia masy budyniowej.
  • 2. Krem toffi: schłodzoną kremówkę ubić i stopniowo dodawać zimną masę kajmakową. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia i połączyć z kremówką. Przygotowany krem toffi wyłożyć na warstwę krakersów. Na kremie ponownie wyłożyć krakersy.
  • 3. Krem śmietanowo-truskawkowy: schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia i połączyć z kremówką.Truskawki zmiksować (zamrożone lekko odmrozić) i dodać do kremówki Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypać startą czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Majaa

Toffinek

Ciasto zachwyca moich gości! To dla mnie największy komplement szczególnie,że ciasto nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych.

kategoria: Desery opublikowany: 23.03.2014 | wyświetlono: 1682 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Anitka0804 Anitka0804

Toffinek

To ciasto wymyśliłam sama

kategoria: Ciasta Desery biszkopty herbaty opublikowany: 12.05.2014 | wyświetlono: 549 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: pawel pawel

Toffinek

Bardzo lubię piec, a to ciasto efektownie wygląda i zawsze się udaje.

kategoria: Ciasta Desery toffi Ciasto opublikowany: 30.03.2012 | wyświetlono: 23323 Książki kucharskie: 106 | Polecenia: 2
Dodane przez: Aneta_77 DSC00380

Deser budyniowy z truskawkami i brzoskwiniami

Pyszny deser z budyniem, z truskawkami i brzoskwiniami.

kategoria: Desery deser z truskawkami budynie opublikowany: 10.06.2018 | wyświetlono: 331 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE