Toffinek budyniowy z truskawkami

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, nieprzesłodzone ciasto bez pieczenia. Zachwyci każdego łasucha :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krem budyniowy: 1 litr mleka
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    250 g masła
    1 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Krem toffi: 400 g masy krówkowej
    500 ml śmietany 36%
    3 łyżeczki żelatyny
    Krem śmietanowo-truskawkowy: 500 ml śmietany 36%
    2 -3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    200 g truskawek (mogą być mrożone)
    Dodatkowo:
    1,5 opakowania słonych krakersów (duże opakowanie)
    około 150-200 g herbatników typu „petitki”
    50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Toffinek budyniowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem budyniowy: do rondelka wlać 3 szklanki mleka, dodać cukier oraz masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Zagotować. Jajka roztrzepać razem z pozostałym mlekiem (1 szkl.). Do mieszanki wsypać obie mąki i zmiksować na gładką masę. Przygotowaną mieszankę wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotować, aż do zgęstnienia budyniu. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (24/24cm) rozłożyć herbatniki. Masę budyniową przelać na herbatniki, wyrównać. Na masie budyniowej ułożyć krakersy i odstawić do całkowitego wystudzenia masy budyniowej.
  • 2. Krem toffi: schłodzoną kremówkę ubić i stopniowo dodawać zimną masę kajmakową. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia i połączyć z kremówką. Przygotowany krem toffi wyłożyć na warstwę krakersów. Na kremie ponownie wyłożyć krakersy.
  • 3. Krem śmietanowo-truskawkowy: schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia i połączyć z kremówką.Truskawki zmiksować (zamrożone lekko odmrozić) i dodać do kremówki Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypać startą czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Krakersy Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować