Toffinek budyniowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem budyniowy: do rondelka wlać 3 szklanki mleka, dodać cukier oraz masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Zagotować. Jajka roztrzepać razem z pozostałym mlekiem (1 szkl.). Do mieszanki wsypać obie mąki i zmiksować na gładką masę. Przygotowaną mieszankę wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotować, aż do zgęstnienia budyniu. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (24/24cm) rozłożyć herbatniki. Masę budyniową przelać na herbatniki, wyrównać. Na masie budyniowej ułożyć krakersy i odstawić do całkowitego wystudzenia masy budyniowej.
2.Krem toffi: schłodzoną kremówkę ubić i stopniowo dodawać zimną masę kajmakową. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia i połączyć z kremówką. Przygotowany krem toffi wyłożyć na warstwę krakersów. Na kremie ponownie wyłożyć krakersy.
3.Krem śmietanowo-truskawkowy: schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia i połączyć z kremówką.Truskawki zmiksować (zamrożone lekko odmrozić) i dodać do kremówki Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypać startą czekoladą. Smacznego!
Komentarze