DELICJA BRZOSKWINIOWA Z CZEKOLADOWĄ STRACIATELLA

  • wyświetlono: 1037 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Lekkie i orzeżwiajace ciasto.

Magster
  • 24 porcje
  • 120min

Składniki

Biszkopt kakaowy:
4 jajka
3/4 szklanki maki pszennej ( w tym 1 lyzka mąki ziemniaczanej)
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
szczypta soli

Galaretka brzoskwiniowa:
2 puszki brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
3 szklanki wody

Pianka:
400 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru
1 galaretka brzoskwiniowa
1 łyżka żelatyny
1 szklanka wody
1/2 tabliczki czekolady startej na tarku

Dekoracja:
Małe okrągłe biszkopty
1/2 tabliczki czekolady
1/2 szklanki kawy

Sposób przygotowania przepisu:

DELICJA BRZOSKWINIOWA Z CZEKOLADOWĄ STRACIATELLA

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki i olej, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na blaszke 25/35 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 25 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. Wystudzić. Można delikatnie napączować.
  • 2. Galaretka z brzoskwiniami: Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odcedzić z syropu, pokroić w kostkę, dodać do tężejącej galaretki i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt, i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Pianka: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubć z cukrem, dodać tężejącą galaretki i startą na tarku czekoladę. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na biszkopt, schłodzić.
  • 4. Biszkopty moczyć w kawie i układac na cieście. Polać rozpuszczona czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiasto z galaretkąciasto z brzoskwiniamicoś do kawyciasto z brzoskwinamiciastoze straciatella

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowo- brzoskwiniowy z galaretką

Dodane przez: rzelkazag

Tort czekoladowo- brzoskwiniowy z galaretką

Drugi torcik jaki przygotowałam...

Dodane przez: Ola30

DELICJA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

To ciasto upiekłam kiedyś na imieniny...

Szybki sernik straciatella z musem czekoladowym

Dodane przez: monikaT83

Szybki sernik straciatella z musem czekoladowym

Mój kolejny pomysł na sernik, tym...

Tort Delicja  pomarańczowo-czekoladowy.

Dodane przez: grzesiek

Tort Delicja pomarańczowo-czekoladowy.

złociste blaty ciasta nasączone...

Beza straciatella z wiśniami

Dodane przez: 2milutka

Beza straciatella z wiśniami

Beza, krucha z zewnątrz, piankowa...

DONICZKI CZEKOALDOWE

Dodane przez: anette08

Doniczki czekoladowe z kremem straciatella

Idealny deser na wiosnę.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE