Tiramisu kokosowe z porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nasączenie - w 400 ml gorącej wody rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku syropu barmańskiego o smaku waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2.Wiórki kokosowe - 200 ml mleka zagotować dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 2 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
3.Porzeczka czerwona - umyć pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć i zdjąć owoce z "gałązek".
4.Masa kokosowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować (250 ml) i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać.
5.Posypka - gorzką czekoladę rozdrobnić np. za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub zetrzeć na tarce i wymieszać z wiórkami kokosowymi.
6.Przełożenie:
Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. Na biszkopty wykładamy połowę kremu kokosowego. Wyrównać. Na masie wyłożyć czerwoną porzeczkę. Następnie na owocach układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie i przykryć resztą masy. Całość posypujemy posypką. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze