Tiramisu kokosowe z porzeczką

  • wyświetlono: 87 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny kremowy deser kokosowy z kawą

IzabelaT
  • 16 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Masa kokosowa:
2 opakowania budyni śmietankowych
0,5 litra mleka
250 g serka mascarpone
0,5 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
1 łyżka cukru kokosowego
200 ml mleka
250 g margaryny
Nasączenie:
400 ml gorącej wody
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku waniliowym
Posypka:
8 kostek gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki wiórków kokosowych

Dodatkowo:
biszkopty podłużne (ok. 36 szt)
250 g czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Tiramisu kokosowe z porzeczką

  • 1. Nasączenie - w 400 ml gorącej wody rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku syropu barmańskiego o smaku waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Wiórki kokosowe - 200 ml mleka zagotować dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 2 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Porzeczka czerwona - umyć pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć i zdjąć owoce z "gałązek".
  • 4. Masa kokosowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować (250 ml) i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać.
  • 5. Posypka - gorzką czekoladę rozdrobnić np. za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub zetrzeć na tarce i wymieszać z wiórkami kokosowymi.
  • 6. Przełożenie:
    Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. Na biszkopty wykładamy połowę kremu kokosowego. Wyrównać. Na masie wyłożyć czerwoną porzeczkę. Następnie na owocach układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie i przykryć resztą masy. Całość posypujemy posypką. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wiórki kokosoweDeserkokoskawatiramisuowoce sezonoweporzeczka

Komentarze

Podobne przepisy

Tiramisu

Dodane przez: tycjanowa

Tiramisu

Tiramisu to klasyczny deser wywodzący...

Torcik Tiramisu z wiśniami

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Torcik Tiramisu z wiśniami

Tiramisu to propozycja dla tych,...

Deser tiramisu z truskawkami

Dodane przez: anamarisworld

Deser tiramisu z truskawkami

Deser tiramisu z truskawkami

tiramisu

Dodane przez: PolskaGotuje

Tiramisu z adwokatem

Pyszny deser z serkiem mascarpone,...

Tiramisu

Dodane przez: Ola1984

Tiramisu

Boski, rozpływający się w ustach...

Tiramisu z truskawkami

Dodane przez: zielony liść

Tiramisu z truskawkami

Lekki deser o smaku kawy, amaretto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE