Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

  • wyświetlono: 14466 |
  • dodany do książki kucharskiej: 93 |
  • polecenia: 3

Jak przekładane ciasta to i przekładany sernik :) Tym razem w biszkopcie kakaowym i galaretką z truskawkami przekładany kremem budyniowym z dodatkiem nalewki malinowej :) Wart jest tego czasu, który trzeba poświęcić do jego przygotowania. Pycha!

_Dagmara Wasinska
  • 180min

Składniki

Biszkopt kakaowy:
8 jajek
1 1/4 szklanki cukru
1 1/4 szklanki maki
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik:
1 kg sera
8 jajek
200 g masła
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
3/4 l mleka
2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
2 łyżki nalewki malinowej

Galaretka:
2 galaretki truskawkowe
1 kg truskawek

Polewa:
150 g czekolady mlecznej
3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

  • Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową2. Sernik: Miękkie masło ucieramy z cukrami i żółtkami. Dodajemy ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
  • Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową3. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy nalewkę malinową i całość dokładnie miksujemy. 1/3 kremu rozsmarowujemy na dolnym blacie biszkoptu kakaowego. Na kremie kładziemy upieczony i ostudzony sernik i smarujemy go 1/3 kremu (jeśli sernik bardzo opadł wyrównujemy brzegi nożem). Wstawiamy do lodówki.
  • Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową4. Galaretka: Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy w kostkę średniej wielkości. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Do tężejącej galaretki dodajemy truskawki i mieszamy i wylewamy na krem, którym posmarowany jest sernik. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  • Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową5. Górny blat biszkoptu smarujemy od spodu pozostałym kremem i przekładamy na zastygłą galaretkę kremem do dołu. Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posypką waflową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)

Porady

Użyłam nalewki malinowej wg tego przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/malinowa-nalewka-z-piwem-2 ale można użyć innej domowej lub kupnej.
Galaretki można rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody 800-900 ml, jednak ja nie lubię takiej mocno ściętej i rozpuszczam galaretkę wg przepisu na opakowaniu.
Przepis został opublikowany pod nazwą "Fantazyjny przekładaniec" PP_10-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylalatoTruskawkisernikDeserkrem budyniowyCiasto z truskawkamiwiosnaciasto z owocamiCiasto z galaretkąprzyjęcieimprezado kawydla gościcoś słodkiegoowoce sezonowePoczęstuneksernik z owocamiciasto przekładanesernik w biszkopciesernik z biszkoptemsernik z truskawkaminalewka malinowaciasto warstwowesernik z galaretkąsernik warstwowysernik przekładanyprzepis_miesiąca1000sernik z krememkrem z alkoholemciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z serków homogenizowanych w cieście kakaowym

Dodane przez: bienpyt

Sernik z serków homogenizowanych w cieście...

Bardzo delikatny, wilgotny sernik....

Sernik z masą orzechową w biszkopcie

Dodane przez: juchab

Sernik w biszkopcie z masą orzechową

Delikatny orzechowy krem w smakowitym...

Rolada z kremem kakaowym i wiśniami

Dodane przez: czarrna

Rolada z kremem kakaowym i wiśniami

Lekka i delikatna :)

kostki sernika

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK W BISZKOPCIE

Sernik pieczony w upieczonym już...

Sernik na zimno z truskawkami i słoneczną nutą

Dodane przez: zzewa

Sernik na zimno z truskawkami i słoneczną...

Gdy na dworze upal jak dziś warto...

rolada z oczkiem

Dodane przez: Bożena Z.

Rolada z kremem kakaowym mascarpone i oczkiem

Lubie rolady , dlatego często...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE