Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady

4.89 (9 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort z biszkoptem, dwoma kremami i owocami z syropu. Tort z polewą typu, drip-cake i dekoracją z czekolady. Dekorację podpatrzyłam na zagranicznym filmiku na YouTube.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -180 g cukru
    -120 g mąki tortowej
    -120 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASACZENIE:
    -220 g.- 100 % owoców brzoskwiń

    OWOCE:
    -2 puszki Owoców w kawałkach w syropie po 420 g.

    KREM STRACIATELLA :
    -400 ml. śmietanki 30 %
    -375 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody
    -50 g. gorzkiej czekolady

    KREM CZEKOLADOWY :
    -400 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -375 g. serka mascarpone
    -40 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    MASA DO TYNKU:
    -400 g. masła
    -400 ml. mleka skondensowanego słodzonego

    DRIP-CAKE:
    -200 g. polewy białej w pastylkach
    -ok. 50 ml. śmietanki 30 %
    -barwnik czerwony, jadalny

    DEKORACJE:
    -200 g. polewy białej w pastylkach
    -barwnik zielony, jadalny
    -kolorowy maczek cukrowy
Wystaw ocenę:

4.89 (9 ocen)

Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 2. Spód biszkoptu włożyć do rantu.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 3. Posmarować połową musu z brzoskwiń. Owoce z 1 puszki, odsączyć i rozsypać na musie.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 4. krem 1- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem i pudrem, ubić do puszystego. Potem dolewać lekko ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę i wymieszać szpatułką, ale nie za długo. Wylać na owoce i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 5. Ułożyć środkowy blat biszkoptowy, posmarować resztą musu i rozsypać owoce z drugiej puszki.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 6. krem 2- Najpierw rozpuścić czekoladę w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Z żelatyną postąpić jak w 1 kremie. Potem ubić czekoladową śmietankę z serkiem i pudrem. Następnie dolewać żelatynę jak w 1 kremie. Wylać na owoce i rozprowadzić.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 7. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić tort kilka godzin, najlepiej całą noc.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 8. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 9. Przykryć paterą i odwrócić tort do ''góry nogami''. Wtedy góra będzie równiejsza.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 10. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując, dolewać mleka z puszki. Cały tort posmarować cienką warstwą kremu, wyrównać i na trochę schłodzić. Następnie grubiej posmarować i wygładzić. Troszkę zostawić na rozetki. Na bokach można ząbkowaną szpatułką zrobić wzorek.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 11. drip-cake- Polewę rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Część polewy przelać do buteleczki z dziobkiem, albo papierowego rożka. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztą polewy wylać na górę i rozsmarować. Śpieszyć się, bo szybko gęstnieje.( moja za mocno była wystudzona, albo za gęsta.) Resztę masy z tynku, zafarbować na różowo i zrobić rozetki, wokół tortu.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 12. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą, trochę przestudzić i połowę przelać do rożka papierowego. Resztę zafarbować na zielono. Na paskach papieru do pieczenia zrobić kleksy z polewy. Patyczkiem od szaszłyków, przeciągnąć kleks w dół i odstawić do zastygnięcia.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 13. Na środki do kwiatków, zrobić 3 kleksy z polewy. Posypać maczkiem cukrowym.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 14. Na liście użyć zielonej polewy. Polewę wylać na kawałek grubszej folii. Ząbkowaną szpatułką przeciągnąć.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 15. Delikatnie wyjąć ten kawałek folii i ułożyć w środku rantu jak w ''kołysce''. Zostawić do zastygnięcia.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 16. Zastygłe płatki, delikatnie odkleić od papieru. Przygotować stelaże pod kwiatki. (ja zakrętki ze słoików twistów, obłożyłam folią aluminiową, bo na samych zakrętkach płatki się ślizgały.).Do środków pojemniczków, włożyć po kawałku papieru.
    Nalać kleks polewy i układać, wokół płatek za płatkiem. Ponownie nalać troszkę, tej polewy i włożyć przygotowany środek. Kwiatki odstawić do zastygnięcia.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 17. Gotową dekorację można zostawić w lodówce, ale to nie konieczne. (Polecam polewę HELIO w pastylkach. Ozdoby z niej są trwałe a z czekolady takie by nie były.)
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 18. Udekorować tort, na jeszcze nie zastygniętej polewie, albo już zastygniętej. Ja wolę na zastygniętej, bo można dekoracje zdjąć przed krojeniem. Ciężko kroi się tort z dekoracjami. Chyba że tort czeka podróż, to wtedy dekoracje lepiej przykleić. Tort przechowywać w lodówce.
  • Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady 19. Tort kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować