Tort z biszkoptem, dwoma kremami i owocami z syropu. Tort z polewą typu, drip-cake i dekoracją z czekolady. Dekorację podpatrzyłam na zagranicznym filmiku na YouTube.
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g cukru
-120 g mąki tortowej
-120 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASACZENIE:
-220 g.- 100 % owoców brzoskwiń
OWOCE:
-2 puszki Owoców w kawałkach w syropie po 420 g.
KREM STRACIATELLA :
-400 ml. śmietanki 30 %
-375 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-50 g. gorzkiej czekolady
KREM CZEKOLADOWY :
-400 ml. śmietanki 30 %
-100 g. gorzkiej czekolady
-375 g. serka mascarpone
-40 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
MASA DO TYNKU:
-400 g. masła
-400 ml. mleka skondensowanego słodzonego
DRIP-CAKE:
-200 g. polewy białej w pastylkach
-ok. 50 ml. śmietanki 30 %
-barwnik czerwony, jadalny
DEKORACJE:
-200 g. polewy białej w pastylkach
-barwnik zielony, jadalny
-kolorowy maczek cukrowy
Tort urodzinowy z dekoracją z czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
2.Spód biszkoptu włożyć do rantu.
3.Posmarować połową musu z brzoskwiń. Owoce z 1 puszki, odsączyć i rozsypać na musie.
4.krem 1- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem i pudrem, ubić do puszystego. Potem dolewać lekko ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę i wymieszać szpatułką, ale nie za długo. Wylać na owoce i rozsmarować.
5.Ułożyć środkowy blat biszkoptowy, posmarować resztą musu i rozsypać owoce z drugiej puszki.
6.krem 2- Najpierw rozpuścić czekoladę w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Z żelatyną postąpić jak w 1 kremie. Potem ubić czekoladową śmietankę z serkiem i pudrem. Następnie dolewać żelatynę jak w 1 kremie. Wylać na owoce i rozprowadzić.
7.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić tort kilka godzin, najlepiej całą noc.
8.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia.
9.Przykryć paterą i odwrócić tort do ''góry nogami''. Wtedy góra będzie równiejsza.
10.tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując, dolewać mleka z puszki. Cały tort posmarować cienką warstwą kremu, wyrównać i na trochę schłodzić. Następnie grubiej posmarować i wygładzić. Troszkę zostawić na rozetki. Na bokach można ząbkowaną szpatułką zrobić wzorek.
11.drip-cake- Polewę rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Część polewy przelać do buteleczki z dziobkiem, albo papierowego rożka. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztą polewy wylać na górę i rozsmarować. Śpieszyć się, bo szybko gęstnieje.( moja za mocno była wystudzona, albo za gęsta.) Resztę masy z tynku, zafarbować na różowo i zrobić rozetki, wokół tortu.
12.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą, trochę przestudzić i połowę przelać do rożka papierowego. Resztę zafarbować na zielono. Na paskach papieru do pieczenia zrobić kleksy z polewy. Patyczkiem od szaszłyków, przeciągnąć kleks w dół i odstawić do zastygnięcia.
13.Na środki do kwiatków, zrobić 3 kleksy z polewy. Posypać maczkiem cukrowym.
14.Na liście użyć zielonej polewy. Polewę wylać na kawałek grubszej folii. Ząbkowaną szpatułką przeciągnąć.
15.Delikatnie wyjąć ten kawałek folii i ułożyć w środku rantu jak w ''kołysce''. Zostawić do zastygnięcia.
16.Zastygłe płatki, delikatnie odkleić od papieru. Przygotować stelaże pod kwiatki. (ja zakrętki ze słoików twistów, obłożyłam folią aluminiową, bo na samych zakrętkach płatki się ślizgały.).Do środków pojemniczków, włożyć po kawałku papieru.
Nalać kleks polewy i układać, wokół płatek za płatkiem. Ponownie nalać troszkę, tej polewy i włożyć przygotowany środek. Kwiatki odstawić do zastygnięcia.
17.Gotową dekorację można zostawić w lodówce, ale to nie konieczne. (Polecam polewę HELIO w pastylkach. Ozdoby z niej są trwałe a z czekolady takie by nie były.)
18.Udekorować tort, na jeszcze nie zastygniętej polewie, albo już zastygniętej. Ja wolę na zastygniętej, bo można dekoracje zdjąć przed krojeniem. Ciężko kroi się tort z dekoracjami. Chyba że tort czeka podróż, to wtedy dekoracje lepiej przykleić. Tort przechowywać w lodówce.
Komentarze