Dżem morelowy z lawendą

4.98 (171 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatny dżem morelowy z subtelną nutką lawendy przywodzi na myśl podróż do Prowansji, prosty do zrobienia a do tego przepyszny, poleca się waszej uwadze :D

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg moreli
    1 szklanka cukru (jeśli morele są bardzo kwaśne cukru można dać więcej, do smaku)
    4-6 gałązek świeżej lawendy
    Sok z 1 cytryny
    ½ szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.98 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem morelowy z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewamy 1/3 szklankę wody, 1/3 szklankę cukru i gałązki lawendy – gotujemy 5 minut. Z syropu wyjmujemy gałązki lawendy – syrop odstawiamy.

    Morele nacinamy, zalewamy wrzątkiem, następnie zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy pestkę, morelę kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka. Zasypujemy je resztą cukru, dodajemy sok z cytryny , syrop lawendowy i odstawiamy na godzinę aby morele puściły sok.

    Następnie morele zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy je 2 godziny. Po tym czasie na talerzy wylewamy łyżkę dżemu jeśli po 15 minutach zacznie tężeć znaczy, że jest gotowy i można go zlewać. Jeśli nie gotujemy go jeszcze godzinkę (czas zależy od mocy kuchenki i od ilości soku jakie puściły morele ).

    Słoiki wstawiamy do piekarnika, nastawiamy temperaturę 100 stopni i kiedy piekarnik osiągnie tą temperaturę słoiki są gotowe do użycia.

    Nalewamy porcję dżemu, zakręcamy słoiki pokrywką i odstawiamy na deskę do góry dnem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia słoików, odwracamy i chowamy do spiżarni, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lawenda Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować