Delikatny dżem morelowy z subtelną nutką lawendy przywodzi na myśl podróż do Prowansji, prosty do zrobienia a do tego przepyszny, poleca się waszej uwadze :D
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg moreli
1 szklanka cukru (jeśli morele są bardzo kwaśne cukru można dać więcej, do smaku)
4-6 gałązek świeżej lawendy
Sok z 1 cytryny
½ szklanki wody
Morele nacinamy, zalewamy wrzątkiem, następnie zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy pestkę, morelę kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka. Zasypujemy je resztą cukru, dodajemy sok z cytryny , syrop lawendowy i odstawiamy na godzinę aby morele puściły sok.
Następnie morele zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy je 2 godziny. Po tym czasie na talerzy wylewamy łyżkę dżemu jeśli po 15 minutach zacznie tężeć znaczy, że jest gotowy i można go zlewać. Jeśli nie gotujemy go jeszcze godzinkę (czas zależy od mocy kuchenki i od ilości soku jakie puściły morele ).
Słoiki wstawiamy do piekarnika, nastawiamy temperaturę 100 stopni i kiedy piekarnik osiągnie tą temperaturę słoiki są gotowe do użycia.
Nalewamy porcję dżemu, zakręcamy słoiki pokrywką i odstawiamy na deskę do góry dnem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia słoików, odwracamy i chowamy do spiżarni, smacznego :D
Komentarze