REKLAMA
Kuchnia litewska z pewnością posmakuje wielbicielom tradycyjnych polskich potraw. Można w niej bowiem zauważyć podobieństwa do naszej rodzimej kuchni. Jednak kuchnia litewska potrafi zaciekawić - nie brakuje w niej bowiem wpływu historii.
Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa.
Kartacze zwane także cepelinami to potrawa regionalna północno-wschodniej Polski. W kształcie kolistych klusek lub elipsy . Przygotowane z masy ziemniaczanej lub mączno- ziemniaczanej, nadziane mięsem, kapustą, grzybami, a nawet serem. Najczęściej podawane w towarzystwie cebuli, skwarków lub śmieta
potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej PolscePotrawę najczęściej można spotkać na stołach w domach Suwalszczyzny i Podlasia oraz w barach letnich kurortów, takich jak np. Augustów.
Syte ,ziemniaczane kluchy zwane także cepelinami z soczystym mięsno-grzybowym farszem . Odpowiednio szare takie jakie powinny być i smakować.Pochwała Babci była bezcenna bo to Ona zawszę robi najlepsze na świecie i zwie pierogami,a zaś mama pyzami :)Dodam jeszcze to mój wielki debiut :)
Każdy region swoją nazwę ma. U mnie na podlasiu robię kartacze. Danie pracochłonne,ale bardzo smaczne
Kacapoły to kluski z masy ziemniaczanej, faszerowane twarogiem. Gotuje się je tak jak pyzy w osolonej wodzie, podaje się okraszone skwarkami i cebulką. danie z kuchni podkarpackiej.
Przepis na kartacze mam od mojej babci i mamy. Dawniej przygotowywało się je dosyć często. Z części ciasta formowało się małe kuleczki i po ugotowaniu zalewało je gorącym mlekiem. Pychotka. U nas do kartaczy nie dodaje się jajka ani mąki ziemniaczanej. Sekret polega na tym, aby ziemniaki miały dużą zawartość skrobi, były dokładnie odciśnięte i zostały zachowane proporcje zawsze 1:3, czyli 1 garnek ziemniaków do ugotowania i tej samej wielkości 3 garnki ziemniaków do starcia.
Mają różne nazwy, smakują doskonale, a na drugi dzień odsmażone jeszcze lepiej.Są daniem bardzo tanim i bardzo sycącym, wystarczy zjeść jeden i ma się już dość.
Mojemu mężowi bardzo smakują takie kartacze, ja osobiście wolę takie z dodatkiem mąki. Ale każdy ma inny smak i woli co innego.
Cepeliny - podlaski specjał. Pracochłonny, to fakt, ale smak wynagradza trudy jego przygotowania. Nazw jest kilka, co rejon to inna nazwa. Na pewno nie są to pyzy- z którymi są mylone. W pyzach jest gotowane mięso i duży dodatek mąki ziemniaczanej.
Kuchnia litewska wywodzi się tak naprawdę z tradycji kulinarnych krajów sąsiednich. Wynika to ze skomplikowanej historii Litwy. Księstwo Litewskie było zamieszkiwane przez ludność polską, ukraińską, tatarską, białoruską i żydowską. Początkowo kuchnia ta oparta była na zbożach, których produkcja na tych terenach była znaczna. Jednak Potop Szwedzki odmienił losy Litwinów, załamując prężną produkcję zboża. Wówczas na stoły wkroczyły ziemniaki, które wiodą tam prym do dziś.
Zabory natomiast sprawiły, że Litwa znalazła się pod wpływami rosyjskimi i niemieckimi. Miało to także wpływ na kuchnię na tym terenie. Tak bogata historia tego kraju musiała odcisnąć piętno także na jego tradycjach kulinarnych. Obecnie kuchnia litewska jest prawdziwą skarbnicą smaków z różnych części świata.
Litewska kuchnia z pozoru jest podobna do polskiej. Jednak niektóre potrawy są charakterystyczne wyłącznie dla Litwy, a inne nieznacznie różnią się od tych serwowanych na naszych stołach. Danie, które może nam coś przypominać to barszcz małorosyjski, który niewiele różni się od znanego w Polsce barszczu ukraińskiego.
Jednak istnieją potrawy unikalne dla Litwy. Należą do nich litewskie kibiny. Sa to duże pierogi z ciasta drożdżowego z mięsnym farszem, zapiekane w piekarniku. Ryba po litewsku czy fasola po litewsku to także dania warte spróbowania podczas wizyty na Litwie, choć oczywiście można przyrządzić je także w polskim domu. Litwini chętnie serwują mączne dania, takie jak kołduny litewskie, cepeliny czy przysmażane kopytka. Pierwsze z nich w Polsce nazywane są po prostu "uszkami" i serwowane przeważnie na Wigilię. Litwini włączyli je do swojego codziennego menu i podają w towarzystwie zup, w których są gotowane. Przysmakiem na Litwie są także różnego rodzaju mięsa. Można zjeść tam m.in. wędzone świńskie uszy.
Kuchnia litewska przepisy opiera na przyprawach bardzo podobnych do tych używanych w Polsce. Wynika to z bliskich kontaktów handlowych z Azją, zarówno Litwy jak i Polski. Dzięki temu ceny przypraw były w tych krajach niższe niż w pozostałych częściach Europy. Dlatego też na Litwie od lat powszechnie używa się kolendry, gałki muszkatołowej, czy pieprzu. Choć dawniej używano tam ostrych potraw do konserwowania żywności, obecnie kuchnia litewska nie jest pikantna. Nie oznacza to jednak, że jest mało wyrazista. Na Litwie chętnie używa się czosnku czy bardzo lubianego kminku, uprawianego lokalnie.
Kuchnia litewska skrywa ciekawostki, które mogą nie tylko zaskoczyć, ale i ucieszyć Polaków. Szczególnie te dotyczące miejscowego alkoholu. Na Litwie piwo warzone jest bowiem w gospodarstwach domowych. To gratka dla smakoszy tego trunku, gdyż Litwini mają dużą wprawę w wyrobie chmielowego napoju. Tamtejsze piwo jest ciemniejsze i nieco lżejsze niż polskie. Litwini chętnie robią także różnego rodzaju nalewki. Jednak na Litwie popularne są nie tylko napoje alkoholowe. Wytwarzany tam kwas litewski z czarnego chleba żytniego jest znany i ceniony w całej Europie.
Co ciekawe, na Litwie prawie w ogóle nie serwuje się zup pod postacią znaną w Polsce. Prym wiodą różnego rodzaju chłodniki. Litwini uwielbiają również zimne przystawki.
Niewielu wie, że nie ma litewskiego wesela bez Šakotis, czyli ciasta przypominającego kształtem choinkę. Do jego przygotowania używa się mnóstwa jaj - na każdy kilogram mąki może być ich nawet 50. Litwini znaleźli także dość oryginalny sposób na wykorzystanie jabłek. Robią z nich przysmak nazywany serem, gdyż proces jego powstania jest identyczny z wytwarzaniem sera. Oprócz jabłek składa się z cynamonu i cukru. Nie ma więc nic wspólnego z wyrobem mleczarskim, choć wielbiciele prawdziwych serów również mogą ich szukać na Litwie.
Ostatnio skomentowane
Bigos z cukinii