REKLAMA

Kartacze staropolskie

wyświetlono: 5330 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Mojemu mężowi bardzo smakują takie kartacze, ja osobiście wolę takie z dodatkiem mąki. Ale każdy ma inny smak i woli co innego.

opublikowany: 16.09.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 15 surowych ziemniaków
    5 ugotowanych ziemniaków
    50 dag mięsa wieprzowego
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    sól i pieprz
    10 dag słoniny
    1/2 cebuli
Ocena:

(średnia 4.5 z 196 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, mielimy je w maszynce do mięsa i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starannie wyrabiamy. Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przy pomocy tetrowej pieluszki odciskamy ziemniaki ale nie wylewamy soku. Odstawiamy go w misce na 10-15 minut aby krochmal osiadł na dnie. Po tym czasie wodę z wierzchu zlewamy,a krochmal wyjmujemy i dodajemy do odciśniętych ziemniaków.Gotowane ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy je do pozostałych składników. Do ziemniaków dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
  • 2. Formujemy z ciasta kule, spłaszczamy, kładziemy do środka nadzienie i zlepiamy formując kartacze. Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku około pół godziny, odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały. Słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy gdy lekko zbrązowieje dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Kartacze podajemy polane skwarkami i cebulką.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasia84 P1280897

Kartacze

Kartacze to potrawa regionalna z okolic Suwałk. Są trochę pracochłonne ale warto!

kategoria: Dania główne pyzy opublikowany: 07.10.2014 | wyświetlono: 7823 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE