REKLAMA
Mojemu mężowi bardzo smakują takie kartacze, ja osobiście wolę takie z dodatkiem mąki. Ale każdy ma inny smak i woli co innego.
(średnia 4.5 z 196 głosów)
Porady
Kartacze zwane także cepelinami to potrawa regionalna północno-wschodniej Polski. W kształcie kolistych klusek lub elipsy . Przygotowane z masy ziemniaczanej lub mączno- ziemniaczanej, nadziane mięsem, kapustą, grzybami, a nawet serem. Najczęściej podawane w towarzystwie cebuli, skwarków lub śmieta
Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa.
Każdy region swoją nazwę ma. U mnie na podlasiu robię kartacze. Danie pracochłonne,ale bardzo smaczne
Kartacze zwane inaczej „cepeliny” ze względu na charakterystyczny kształt. Przygotowywane w większości ze surowych ziemniaków. W sumaku zupełnie nie przypominają klusek czy pyz ziemniaczanych.Musicie
Kartacze to potrawa regionalna z okolic Suwałk. Są trochę pracochłonne ale warto!
Pyszne kartacze z mięsem z szynki wieprzowej, to świetny pomysł na tani i bardzo sycący obiad dla całej rodziny.
Komentarze