Kartacze ; cepeliny

  • wyświetlono: 1687 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Mają różne nazwy, smakują doskonale, a na drugi dzień odsmażone jeszcze lepiej.Są daniem bardzo tanim i bardzo sycącym, wystarczy zjeść jeden i ma się już dość.

1545998009610

Składniki

proporcje na ok.15 dużych sztuk :
2 kg ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane
ok. 600 g ziemniaków ugotowanych i zmielonych w maszynce do mielenia
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
farsz :
1 kg mięsa wieprzowego do zmielenia np. karkówka lub łopatka
1 namoczona bułeczka
2 średnie cebule + 3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka majeranku, sól i pieprz do smaku
olej do przysmażenia
mąka do lekkiego obtoczenia
przysmażone skwarki z cebulką do okraszenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kartacze ; cepeliny

  • image-1u09fx51. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, miąższ odcisnąć w gazie lub ściereczce nie wylewając soku, po ustaniu osadzi się krochmal, który dodać do ziemniaków.
    Ugotowane ziemniaki zmielić i razem z mąką ziemniaczaną dodać do masy ziemniaczanej, posolić (1 płaska łyżeczka) i wyrobić ręcznie.
    Mięso zmielić razem z bułką, cebulą i czosnkiem, dodać majeranek, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
    Na rękę nabierać ciasto ziemniaczane ( w ilości mniej więcej małego jabłka), rozpłaszczyć, położyć ok. 1,5 łyżeczki nadzienia mięsnego i porządnie zakleić, tworząc w rękach podłużny kształt.
    Obtoczyć w mące, pozbyć się jej nadmiaru ( aby nie paliła się na patelni ) i kłaść na gorący olej, przysmażać z obu stron na rumiano i przekładać do przygotowanego większego garnka.
    Zalać wrzątkiem tak aby tylko przykryło, dodać płaską łyżkę soli i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok.30-55 minut, zależy od wielkości cepelinów.
    Wyjmować od razu na talerze, okrasić skwarkami i zajadać ze smakiem :)

    Pozostałe odcedzić do miski, odstawić do schłodzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsotania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaziemniakiobiadkartaczekluchycepeliny

Komentarze

Podobne przepisy

Cepeliny

Dodane przez: agatku87

Cepeliny

Danie, którym moja teściowa podbiła...

Kartacz

Dodane przez: PolskaGotuje

Kartacze

Taka większa pyza, ale za to jaka...

Cepeliny

Dodane przez: RedakcjaPP

Cepeliny

Gotuję dla dwóch osób. Dużo radości...

Kartacze

Dodane przez: matra79

Kartacze

Tu gdzie mieszkam nazywamy to danie...

Kartacze z cebulką

Dodane przez: emisia27

Kartacze

Pyszne kartacze z mięsem mielonym...

Kartacze

Dodane przez: precelia

Kartacze

Potrawa pochodzi z Suwalszczyzny.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE