Kibiny litewskie

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mieszkam blisko granicy z Litwą. Kibiny, obok kartaczy, kiszki ziemniaczanej i blinów litewskich, zaliczane są do naszych potraw regionalnych.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny,
    3 cebule,
    1 łyżka Vegety,
    pieprz do smaku,
    450+50 g margaryny,
    1 kg mąki,
    4 jajka,
    200 g śmietany,
    odrobinę soli
    1 jajo
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kibiny litewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy przesiewamy mąkę i dodajemy schłodzoną margarynę. Mąkę wraz z margaryną(450 g) rozcieramy tak aby margaryna była w drobnych kawałeczkach. Następnie dodajemy jaja, śmietanę oraz odrobinę soli. Zagniatamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
    Mięso i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (ewentualnie mielemy maszynką o grubych oczkach, tak, jak na kiełbasę). Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, Vegetę, pieprz i pozostałą margarynę. Dobrze wszystko mieszamy aby margaryna oblepiała mięso wraz z cebulą.
    Ciasto dzielimy na kulki (ok. 60-70 g) i wałkujemy je na kółka o śr. ok.7-9 cm. Na środek kółka wkładamy łyżkę farszu, formujemy pierożek i zawijamy, tak aby na górze powstał warkoczyk.
    Smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną wody lub mleka. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (funkcja: góra+dól) przez ok. 25-30 min.

Porady

Świetnie smakują z barszczem lub rosołem. Można je spokojnie zabrać do pracy, czy na piknik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować