Śliżyki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Upieczone z ciasta drożdżowego z makiem orzeszki, dodatek do litewskiej potrawy Wigilijnej. Są również smaczne, tak chrupiąc zamiast cukierków.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka tortowa 25 dag
    cukier 2 łyżeczki
    mak 1 szklanka
    świeże drożdże 25 g
    1 szklanka ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Śliżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliżyki. 1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy mak, 1 łyżeczkę cukru. Z drożdży, ciepłego mleka i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy przykryte na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Z uformowanych wałeczków wycinamy nożem półtora centymetrowe kostki, śliżyki wielkości orzecha laskowego. śliżyki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy do momentu zarumienienia się śliżyków około 10 - 15 minut. Śliżyki podajemy z wcześniej przygotowaną zupą mleczną z miodem i makiem (mak parzony, mielony). Możemy również śliżyki podsuszyć i zajadać jak orzeszki z makiem.

Porady

Śliżyki zalewa się ugotowanym mlekiem z miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.42 (178 ocen)

Śliżyki wileńskie

To może cię zainteresować