Kartacze z farszem mięsno-grzybowym

5 (144 ocen)

Syte ,ziemniaczane kluchy zwane także cepelinami z soczystym mięsno-grzybowym farszem . Odpowiednio szare takie jakie powinny być i smakować.Pochwała Babci była bezcenna bo to Ona zawszę robi najlepsze na świecie i zwie pierogami,a zaś mama pyzami :)Dodam jeszcze to mój wielki debiut :)

Składniki:

  • (Na ok.30 dość dużych,obfitych kartaczy)
    2kg. ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli
    3kg. surowych ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    Farsz:
    700g. mięsa mielonego wieprzowego
    500g. grzybów leśnych(świeżych lub mrożonych)
    2 cebule
    200ml. rosołu
    1 łyżka soli
    1 łyżka pieprzu
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    Na okrasę,ilość wg.uznania:
    kiełbasa/boczek
    słonina
    cebula
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kartacze z farszem mięsno-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowane ziemniaki 1. Ugotowane,zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
  • tarte ziemniaki 2. Surowe ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach lub za pomocą maszynki.
    Odstawić na 20-30min.
    Po tym czasie odcisnąć dokładnie powstały płyn.(można użyć np.gazy)
  • masa ziemiaczana 3. Oba składniki połączyć dokładnie rękoma ze sobą, odjąć 1/3 masy,wsypać mąkę ziemniaczaną,ponownie wyrobić.
  • farsz 4. Farsz:Grzyby dokładnie umyć,oczyścić(jeśli mrożone ,podgotowane tylko rozmrozić)podgotować 30 mi,odcedzić.
    Cebulę obrać,zetrzeć na tarce.
    Do miski przełożyć mięso mielone,grzyby,cebulę oraz wlać rosół.
    Wsypać przyprawy.
    Wyrobić dokładnie masę rękoma.
  • z farszem 5. Na dłoń brać masę ziemniaczaną,nakładać obfitą część farszu.
  • z farszem 6. Z kleić dokładnie kartacza.(Ważne by farsz był dokładnie zamknięty w masie ziemniaczanej)
  • gotowanie 7. W dużym garnku zagotować osoloną wodę ,gotować kartacze przez ok 30 min.( Po wypłynięciu na wierzch ok 15 min.)
    Wyjmować łyżką cedzakową.
  • okrasa 8. Kiełbasę/boczek,słoninę oraz cebulę pokroić w kostkę.
    Na patelnię rozgrzać smalec,smażyć składniki na rumiano.
  • 9. Kartacze podawać polane gorącą okrasa.

Porady

Zimne kartacze można zamrażać i odsmażać lub podgotować chwilkę od nowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować