KARTACZE, KOŁDUNY, CEPELINY

  • wyświetlono: 4175 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Każdy region swoją nazwę ma. U mnie na podlasiu robię kartacze. Danie pracochłonne,ale bardzo smaczne

IMG_20190707_173458_367
  • 120min

Składniki

3kg ziemniaków,
1kg ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę do ziemniaków
1,5 kg miesa mielonego np z łopatki
sól,pieprz
surowy boczek
cebula

Sposób przygotowania przepisu:

KARTACZE, KOŁDUNY, CEPELINY

  • 1. Surowe ziemniaki tarkujemy,odciskamy przez śiereczkę,zeby były bez
    wody.Jesli ziemniaki sa kupowane dobrze dodac kilka łyżeczek mąki
    ziemniaczanej,ze ,,swjskich"ziemniaków krochmal sie wytrąci gdy
    pozostawimy wodę z odcisnietych ziemniaków.Po kilku minutach krochmal
    opadnie na dno,wtedy trzeba go troszke dodac do przeciśnietych
    ziemniaków.Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana
    mase.Mieso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana mase
    rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na srodek wkładamy porcje
    miesa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej,formując kule.W garnku nastawiamy
    wode osolona(musi byc dosc słona,zeby smak przeszedl na kartacze).Kartacze
    wrzucamy pojedynczo nie przerywając wrzenia wody.Gotujemy ok 45 minut.Na
    patelni smazymy pokrojony boczek na małą kosteczkę.Gdy boczek sie
    zrumieni,dodajemy pokrojona w kosteczkę
    cebulkę,zrumieniamy.Wyłaczamy.Polewamy ugotowane kartacze
    Pyszne są na drugi dzień, przekrojone na pól, odgrzewane na patelni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcimięso mieloneziemniakiwieprzowinakołdunykartaczedania z ziemniakówcepeliny

Komentarze

Podobne przepisy

Kartacz

Dodane przez: PolskaGotuje

Kartacze

Taka większa pyza, ale za to jaka...

Kartacze

Dodane przez: matra79

Kartacze

Tu gdzie mieszkam nazywamy to danie...

Cepeliny

Dodane przez: RedakcjaPP

Cepeliny

Gotuję dla dwóch osób. Dużo radości...

Kartacze z cebulką

Dodane przez: emisia27

Kartacze

Pyszne kartacze z mięsem mielonym...

kartacze

Dodane przez: porcelanowa

kartacze

Sam smak Suwalszczyzny. "Nie mylta...

Cepeliny

Dodane przez: agatku87

Cepeliny

Danie, którym moja teściowa podbiła...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE