REKLAMA

KARTACZE, KOŁDUNY, CEPELINY

wyświetlono: 5312 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 1

Każdy region swoją nazwę ma. U mnie na podlasiu robię kartacze. Danie pracochłonne,ale bardzo smaczne

opublikowany: 08.11.2014
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • 3kg ziemniaków,
    1kg ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę do ziemniaków
    1,5 kg miesa mielonego np z łopatki
    sól,pieprz
    surowy boczek
    cebula
Ocena:

(średnia 5 z 148 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki tarkujemy,odciskamy przez śiereczkę,zeby były bez
    wody.Jesli ziemniaki sa kupowane dobrze dodac kilka łyżeczek mąki
    ziemniaczanej,ze ,,swjskich"ziemniaków krochmal sie wytrąci gdy
    pozostawimy wodę z odcisnietych ziemniaków.Po kilku minutach krochmal
    opadnie na dno,wtedy trzeba go troszke dodac do przeciśnietych
    ziemniaków.Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana
    mase.Mieso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana mase
    rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na srodek wkładamy porcje
    miesa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej,formując kule.W garnku nastawiamy
    wode osolona(musi byc dosc słona,zeby smak przeszedl na kartacze).Kartacze
    wrzucamy pojedynczo nie przerywając wrzenia wody.Gotujemy ok 45 minut.Na
    patelni smazymy pokrojony boczek na małą kosteczkę.Gdy boczek sie
    zrumieni,dodajemy pokrojona w kosteczkę
    cebulkę,zrumieniamy.Wyłaczamy.Polewamy ugotowane kartacze
    Pyszne są na drugi dzień, przekrojone na pól, odgrzewane na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: luna19 luna19

Cepeliny - Kartacze

Kresowe danie

kategoria: Dania główne opublikowany: 19.10.2015 | wyświetlono: 782 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE