Ryba po litewsku

  • wyświetlono: 1989 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tę potrawę często robię dla męża i znajomych, gdyż wszystkim bardzo smakuje. Przepis na rybę zdobyłam, będąc na wycieczce na Litwie.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Magdalena Piekart, Zastawie
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1 kg ryby (np. pangi)
● 6 ziemniaków
● 1/4 szkl. keczupu
● 1/4 szkl. majonezu
● sól
● pieprz
● oregano
● słodka mielona papryka
● 3 jajka
● bułka tarta
● mąka
● olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Ryba po litewsku

  • 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy
    w mundurkach w osolonej
    wodzie. Studzimy, obieramy
    i kroimy w plastry. Rybę oprószamy
    pieprzem i solą, obtaczamy
    w mące, jajku i bułce.
    Smażymy, kroimy w kawałki.
  • 2. Majonez mieszamy z keczupem,
    doprawiamy solą,
    pieprzem, oregano i papryką.
  • 3. Na kawałkach folii aluminiowej
    układamy po 2-3 plasterki
    ziemniaków i porcji ryby.
    Polewamy kilkoma łyżkami
    sosu. Zawijamy i zapiekamy
    20 minut w temp. 180 °C.
PPWS_10-2010

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatakuchnia litewska

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba po bawarsku

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ryba dorsz po bawarsku

Bardzo smaczna i wyrazista propozycja...

ryba po grecku

Dodane przez: mirelaj

ryba po grecku

ryba po grecku

Ryba po Japońsku

Dodane przez: Agusia88

Ryba po Japońsku

Ryba przyrządzona inaczej:) szybko...

Ryba po chińsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Ryba po chińsku

Przygotowanie tej ryby nie zajmuje...

Dodane przez: Anyzkowo

Ryba po grecku

Smakowita ryba z potrawką z warzyw.Znakomita...

Ryba po włosku

Dodane przez: dorota w

Ryba po włosku

przepis na rybę w sosie z suszonymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE