Kartacze, kołduny, cepeliny - wykonanie krok po kroku

4.46 (207 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Cepeliny - podlaski specjał. Pracochłonny, to fakt, ale smak wynagradza trudy jego przygotowania. Nazw jest kilka, co rejon to inna nazwa. Na pewno nie są to pyzy- z którymi są mylone. W pyzach jest gotowane mięso i duży dodatek mąki ziemniaczanej.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
    1 kg ziemniaków do ugotowania
    1,5 kg mięsa mielonego np z łopatki
    sól,pieprz
    surowy boczek
    cebula
Wystaw ocenę:

4.46 (207 ocen)

Zobacz również:

Kołduny Kluski Dania główne

Kartacze, kołduny, cepeliny - wykonanie krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki przeciskamy przez praskę ( ugotowane) 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy, następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  • tarkujemy surowe ziemniaki 2. Surowe ziemniaki tarkujemy.
  • wyciskanie przetartych ziemniaków 3. Odciskamy przez ściereczkę,żeby były bez wody. Ja przeciskam przez tetrową pieluszkę- sprawdza się idealnie. Jeśli ziemniaki są kupowane dobrze dodać kilka łyżeczek mąki ziemniaczanej,ze ,,swojskich"ziemniaków krochmal się wytrąci gdy pozostawimy wodę z odciśniętych ziemniaków.Po kilku minutach krochmal opadnie na dno,wtedy trzeba go troszkę dodać do przeciśniętych ziemniaków.
  • przeciśnięte ziemniaki 4. Tak wygądaja przeciśnięte tarkowane ziemniaki
  • nakładamy mięso 5. Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana masę .Mięso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana masę rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na środek wkładamy porcje mięsa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej.
  • formujemy kartacze 6. Kartacze / cepeliny formujemy w kule lub podłużnie kluski, dość duże
  • gotowe wrzucamy na wrzątek 7. W garnku nastawiamy wodę osolona(musi być dość słona, żeby smak przeszedł na kartacze). Kartacze wrzucamy pojedynczo nie przerywając wrzenia wody.
  • Gotowe polewamy roztopionym tłuszczem z boczkiem i cebulką 8. Gotujemy ok 45 minut.Na patelni smażymy pokrojony boczek na małą kosteczkę.Gdy boczek się zrumieni,dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulkę,zrumieniamy. Wyłączamy. Polewamy ugotowane kartacze Pyszne są także na drugi dzień, przekrojone na pól, odgrzewane na patelni.

Porady

Do przygotowania kartaczy najlepiej nadają się ,,swojskie " ziemniaki. Te kupowane mają za mało skrobi, należy do takich dodać mąki ziemniaczanej, w przeciwnym razie, kartacze się rozpadną, rozgotują,w garnku zostanie nam samo mięso. Jest to bardzo ważne, należy na to zwrócić uwagę. Swojskie ziemniaki mają w sobie dużo skrobi, co widać po starkowaniu ziemniaków, skrobia osadza się na dnie naczynia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować