Kartacze, kołduny, cepeliny - wykonanie krok po kroku

  • wyświetlono: 26019 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Cepeliny - podlaski specjał. Pracochłonny, to fakt, ale smak wynagradza trudy jego przygotowania. Nazw jest kilka, co rejon to inna nazwa. Na pewno nie są to pyzy- z którymi są mylone. W pyzach jest gotowane mięso i duży dodatek mąki ziemniaczanej.

IMG_20190707_173458_367
  • 120min

Składniki

3 kg ziemniaków,
1 kg ziemniaków do ugotowania
1,5 kg mięsa mielonego np z łopatki
sól,pieprz
surowy boczek
cebula

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kartacze, kołduny, cepeliny - wykonanie krok po kroku

  • ziemniaki przeciskamy przez praskę ( ugotowane)1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy, następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  • tarkujemy surowe ziemniaki2. Surowe ziemniaki tarkujemy.
  • wyciskanie przetartych ziemniaków3. Odciskamy przez ściereczkę,żeby były bez wody. Ja przeciskam przez tetrową pieluszkę- sprawdza się idealnie. Jeśli ziemniaki są kupowane dobrze dodać kilka łyżeczek mąki ziemniaczanej,ze ,,swojskich"ziemniaków krochmal się wytrąci gdy pozostawimy wodę z odciśniętych ziemniaków.Po kilku minutach krochmal opadnie na dno,wtedy trzeba go troszkę dodać do przeciśniętych ziemniaków.
  • przeciśnięte ziemniaki4. Tak wygądaja przeciśnięte tarkowane ziemniaki
  • nakładamy mięso5. Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana masę .Mięso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana masę rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na środek wkładamy porcje mięsa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej.
  • formujemy kartacze6. Kartacze / cepeliny formujemy w kule lub podłużnie kluski, dość duże
  • gotowe wrzucamy na wrzątek7. W garnku nastawiamy wodę osolona(musi być dość słona, żeby smak przeszedł na kartacze). Kartacze wrzucamy pojedynczo nie przerywając wrzenia wody.
  • Gotowe polewamy roztopionym tłuszczem z boczkiem i cebulką8. Gotujemy ok 45 minut.Na patelni smażymy pokrojony boczek na małą kosteczkę.Gdy boczek się zrumieni,dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulkę,zrumieniamy. Wyłączamy. Polewamy ugotowane kartacze Pyszne są także na drugi dzień, przekrojone na pól, odgrzewane na patelni.

Porady

Do przygotowania kartaczy najlepiej nadają się ,,swojskie " ziemniaki. Te kupowane mają za mało skrobi, należy do takich dodać mąki ziemniaczanej, w przeciwnym razie, kartacze się rozpadną, rozgotują,w garnku zostanie nam samo mięso. Jest to bardzo ważne, należy na to zwrócić uwagę. Swojskie ziemniaki mają w sobie dużo skrobi, co widać po starkowaniu ziemniaków, skrobia osadza się na dnie naczynia

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylakołdunykartaczecepeliny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kartacze

Dodane przez: matra79

Kartacze

Tu gdzie mieszkam nazywamy to danie...

Kartacze

Dodane przez: justi2401

Kartacze

Pyszne kartacze z mięsem z szynki...

Kartacze

Dodane przez: danusia19671

Kartacze

Pyszne kartacze, często robiła...

Cepeliny

Dodane przez: agatku87

Cepeliny

Danie, którym moja teściowa podbiła...

Cepeliny

Dodane przez: RedakcjaPP

Cepeliny

Gotuję dla dwóch osób. Dużo radości...

Kartacze z cebulką

Dodane przez: emisia27

Kartacze

Pyszne kartacze z mięsem mielonym...