potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej PolscePotrawę najczęściej można spotkać na stołach w domach Suwalszczyzny i Podlasia oraz w barach letnich kurortów, takich jak np. Augustów.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
- ziemniaki duże (obrane wymyte i starte): 10 sztuk
- duże ziemniaki (obrane, wymyte, osolone, ugotowane i "utluczone" na purre): 3 sztuki
- Cebule: 2 sztuki
- bułka może być czerstwa: 1 sztuka
- mięso mielone wieprzowo-wołowe: 30 gramów
- jajko surowe: 1 sztuka
- boczek lub kiełbaska (pokroić w kostkę podsmażyć na patelni razem z cebulką :) tzw zasmażka): 250 gramów
1.Mieso przyprawic jak na kotlety mielone, czyli: dodac cale jajko, namoczona wczesniej i odcisnieta bulke, starkowana lub pokrojona w kostke cebule, sol pieprz do smaku.
Wstawic na gaz najwiekszy garnek jaki jest dostepny w domu z osolona woda.
Starte ziemniaki odcisnac bardzo mocno przez pieluche tetrowa, lub gaze, zachowujac do garnka/miski sok. Do suchej masy ziemniaczanej dodac ostudzone purre ziemniaczane i dobrze wymieszac.
Z soku odlac wode i pozostawic tylko biala czesc osiadla na dnie- skrobie. Wykorzystac tylko pol, zalac ja odrobina wrzatku, wymieszac i dodac do masy ziemniaczanej.
Dobrze wszystko wymieszac (masa jest lekko lepiaca) a nastepnie tworzyc na dloni placek, nalozyc miesa i dokladnie zlepic. Miesa nie moze byc zbyt duzo gdyz kartacze podczas gotowania popekaja. Przed wrzuceniem do wrzatku kartacze mozna wygladzic lekko zwilzonymi dlonmi. Gotowac 45 min namalym ogniu.
Na talerzu podlac smazona cebulka i podsmażone kawałeczki mięska. Można podawać z surówką z kapusty :)
Na nastepny dzien kartacze moga bym pokrojone w plastry i usmazone na oleju. ^^ mniam
Komentarze