Kartacze

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej PolscePotrawę najczęściej można spotkać na stołach w domach Suwalszczyzny i Podlasia oraz w barach letnich kurortów, takich jak np. Augustów.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki duże (obrane wymyte i starte): 10 sztuk
    - duże ziemniaki (obrane, wymyte, osolone, ugotowane i "utluczone" na purre): 3 sztuki
    - Cebule: 2 sztuki
    - bułka może być czerstwa: 1 sztuka
    - mięso mielone wieprzowo-wołowe: 30 gramów
    - jajko surowe: 1 sztuka
    - boczek lub kiełbaska (pokroić w kostkę podsmażyć na patelni razem z cebulką :) tzw zasmażka): 250 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kartacze 1. Mieso przyprawic jak na kotlety mielone, czyli: dodac cale jajko, namoczona wczesniej i odcisnieta bulke, starkowana lub pokrojona w kostke cebule, sol pieprz do smaku.
    Wstawic na gaz najwiekszy garnek jaki jest dostepny w domu z osolona woda.
    Starte ziemniaki odcisnac bardzo mocno przez pieluche tetrowa, lub gaze, zachowujac do garnka/miski sok. Do suchej masy ziemniaczanej dodac ostudzone purre ziemniaczane i dobrze wymieszac.
    Z soku odlac wode i pozostawic tylko biala czesc osiadla na dnie- skrobie. Wykorzystac tylko pol, zalac ja odrobina wrzatku, wymieszac i dodac do masy ziemniaczanej.
    Dobrze wszystko wymieszac (masa jest lekko lepiaca) a nastepnie tworzyc na dloni placek, nalozyc miesa i dokladnie zlepic. Miesa nie moze byc zbyt duzo gdyz kartacze podczas gotowania popekaja. Przed wrzuceniem do wrzatku kartacze mozna wygladzic lekko zwilzonymi dlonmi. Gotowac 45 min namalym ogniu.
    Na talerzu podlac smazona cebulka i podsmażone kawałeczki mięska. Można podawać z surówką z kapusty :)

    Na nastepny dzien kartacze moga bym pokrojone w plastry i usmazone na oleju. ^^ mniam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować