Kartacze z kapustą i grzybami

  • wyświetlono: 2175 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tak, tak wiem roboty przy nich nie mało jednak jak już najdzie mnie ochota zakasam rękawy i biorę się do roboty. Kartacze zwane także cepelinami do tej pory robiłam tylko z farszem mięsnym ale tym razem postawiłam na aromatyczną kapustę gotowaną z suszonymi grzybami a następnie zasmażaną z grzybkami obgotowanymi i cebulą - już sam farsz wyszedł genialny w smaku. Jak to zawsze bywa narobiłam tyle by zaspokoić smak na kolejne parę miesięcy i obowiązkowo zawiozłam Babciom - ich uśmiech mówił sam za siebie :)

martyna
  • 10 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Ciasto ziemniaczane:
1 kg. ugotowanych, mącznych ziemniaków
1,5 kg surowych, mącznych ziemniaków
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól,pieprz
Farsz:
1 kg. kiszonej kapusty z marchewką
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
250g. obotowanych, pokrojonch w małą kostkę grzybów leśnych
garść suszonych grzybów leśnych
2 liście laurowe
5 kule ziela angielsiego
sól,pieprz
Okrasa:
skwarki lub boczek/kiełbasa
cebula

Sposób przygotowania przepisu:

Kartacze z kapustą i grzybami

  • 1. Farsz: Suszone grzyby zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia, posiekać drobno.
    Kapustę pokroić, zalać wodą, dodać posiekane, suszone grzyby,liście laurowe i ziele angielskie.
    Kapustę gotować do miękkości ok. 1,5 godz.- odcedzić.
    Cebulę posiekać drobno, zeszklić na maśle, dodać obgotowane grzyby, smażyć kolejne 2 min.
    Dołożyć ugotowaną kapustę pozbawiając się liści laurowych i ziela angielskiego, doprawić solą i pieprzem, smażyć chwilę mieszając aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.
  • 2. Ciasto ziemniaczane:Ugotowane,zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
    Surowe ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach lub za pomocą maszynki. umieścić je na gazie nad miską, pozostawić na 10 min. (powstałego płynu nie wylewać - wytworzy się skrobia)
    Ziemniaki połączyć razem, wsypać mąkę pszenną oraz dodać skrobię ziemniaczaną która powstała z tartych ziemniaków,wbić jajko, doprawić solą i pieprzem.
    Zagnieść odchodzące od dłoni ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki)
  • 3. Ciasto pokroić na ok. 20 nie dużych kawałków , każdy rozpłaszczyć w dłoni.
    Na ciasto nałożyć obfitą ilość farszu, sklejać dokładnie brzegi kartacza.
  • 4. W dużym garnku zagotować wodę z solą, gotować kartacze partiami ( po 3-4 sztuki) ok 10 min po wypłynięciu.
  • 5. Podawać okraszone skwarkami z cebulą.
    Odsmażone na smalcu są równie pyszne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakigrzyby leśneziemniaki gotowanekluski ziemniaczanekuchnia babcikartaczekapusta z grzybamidania z ziemniakówcepelinytak gotowała babciadanie z dzieciństwaZ pokolenia na pokoleniekartacze z kapustą i grzybamiBezmięsne kartaczebezmięsne ceplinyziemniaki tarte

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą

Dodane przez: bogusia82

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą

Krokiet często przyrządzam na obiad,...

Krokiety z kapustą i grzybami

Dodane przez: joanna30

Krokiety z kapustą i grzybami

Najlepiej smakują z leśnymi suszonymi...

Pierożki z kapusta i grzybami

Dodane przez: Świeca Urszula

Pierożki z kapustą i grzybami

Polecam pyszne pieczone pierożki...

Krokiety z kapustą i grzybami

Dodane przez: Izabela77

Krokiety z kapustą i grzybami

Najlepsze z krokietów - z kapustą...

image-1ehgltb

Dodane przez: beniawojt

Krokiety z kapustą i grzybami

Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem,u...

Kapusta z grzybami i majerankiem

Dodane przez: Kloruś

Kapusta z grzybami i majerankiem

Kapusta z grzybami to sztandarowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE