Kartacze z mięsem

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kartacze zwane inaczej „cepeliny” ze względu na charakterystyczny kształt. Przygotowywane w większości ze surowych ziemniaków. W sumaku zupełnie nie przypominają klusek czy pyz ziemniaczanych.Musicie

Składniki:

  • Składniki ciasto :

    1 kg surowych ziemniaków
    600g ugotowanych ziemniaków (zimnych)
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    sól

    Składniki farsz :

    500g karczku bez kości
    1 cebula
    1 jajko
    sól
    pieprz
    majeranek
    2 łyżki bułki tartej
    ziele angielskie
    liść laurowy
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kartacze z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta :

    Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do miski wrzuć surowe ziemniaki i ugotowane, dodaj jajko, sól i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki.
  • 2. Przygotowanie farszu :

    Mięso ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Karczek zmiel. Dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz bułkę tartą. Połącz składniki dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • 3. Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w podłużną kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Ziemniaki Mięso

Notka redakcyjna

PP_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować