Kartacze zwane inaczej „cepeliny” ze względu na charakterystyczny kształt. Przygotowywane w większości ze surowych ziemniaków. W sumaku zupełnie nie przypominają klusek czy pyz ziemniaczanych.Musicie
Kartacze z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta :
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do miski wrzuć surowe ziemniaki i ugotowane, dodaj jajko, sól i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki.
2.Przygotowanie farszu :
Mięso ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Karczek zmiel. Dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz bułkę tartą. Połącz składniki dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
3.Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w podłużną kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut.
Komentarze