Pyzy mazurskie z mięsem

4.48 (197 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyzy, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym mięsem, zmielonym mięsem, okraszone skwarkami z cebulą. Z podanego przepisu wyszło 10 dużych pyz.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ziemniaki 5 kg
    mięso wieprzowe 50 dag
    skrobia ziemniaczana ilość, w zależności od gatunku ziemniaków
    sól 2 łyżki stołowe (do gotowania ziemniaków)
    pieprz do smaku
    majeranek 1 łyżka
    sól do osolenia farszu do smaku (około 1 małej, płaskiej łyżeczki)
    słonina wieprzowa lub boczek 15 dag
    cebula 2 szt.
    czosnek 4 ząbki
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Pyzy mazurskie z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okrasa:

    Pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cebula i skwarki się zarumienią.

    Kartacze:

    2,5 kilograma ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 2,5 kilograma ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej, formujemy kartacze. W większym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo kartacze. Gotujemy około 20-25 minut od momentu wypłynięcia pyz do góry. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

3 (1 ocen)

pyzy

3 (1 ocen)

pyzy z mięsem

viki2903 pyzy 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować