
Dodane przez: Jola1977-1977
Kartacze zwane także cepelinami to potrawa regionalna północno-wschodniej Polski. W kształcie kolistych klusek lub elipsy . Przygotowane z masy ziemniaczanej lub mączno- ziemniaczanej, nadziane mięsem, kapustą, grzybami, a nawet serem. Najczęściej podawane w towarzystwie cebuli, skwarków lub śmieta
Kartacze
Porady
Kartacze zwane także cepelinami to potrawa regionalna północno-wschodniej Polski. W kształcie kolistych klusek lub elipsy . Przygotowane z masy ziemniaczanej lub mączno- ziemniaczanej, nadziane mięsem, kapustą, grzybami, a nawet serem. Najczęściej podawane w towarzystwie cebuli, skwarków lub gęstej śmietany. Potrawę najczęściej można spotkać w domach Suwalszczyzny i Podlasia. Natomiast na Litwie odpowiednikiem kartacza jest cepelin, polany gęstą śmietaną. Dzisiejszy post to moja wariacja na temat kartaczy z mięsem mielonym drobiowym, ze względu na juniora. Zaś te prawdziwe nadziane są mięsem wołowo-wieprzowym, lub gotowanym w rosole i nie mają przede wszystkim dodatku mąki. Dobry ziemniak to podstawa w tym daniu. Owszem ich przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt końcowy i smak wynagrodzi wszystko. Polecam.
Komentarze