REKLAMA

Kartacze

wyświetlono: 1500 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 0

Kartacze zwane także cepelinami to potrawa regionalna północno-wschodniej Polski. W kształcie kolistych klusek lub elipsy . Przygotowane z masy ziemniaczanej lub mączno- ziemniaczanej, nadziane mięsem, kapustą, grzybami, a nawet serem. Najczęściej podawane w towarzystwie cebuli, skwarków lub śmieta

opublikowany: 21.04.2016
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 8-10 kartaczy

    ziemniaki 1 kg
    skrobia ziemniaczana
    jajko
    sól, pieprz
    Farsz

    mięso mielone drobiowe 400 g
    natka pietruszki susz 1 łyżeczka, sól, pieprz, majeranek
    cebula
    czosnek 1 ząbek
    oliwa do smażenia
    Do polania

    boczek
    cebula
    słonina wg uznania
Ocena:

(średnia 4.5 z 145 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na oliwie, aż się zarumieni. W połowie smażenia dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, redukuję moc palnika. Wystudzoną cebulę z czosnkiem dodaję do mięsa, mieszam i doprawiam. Ziemniaki obieram i myję, następnie mniejszą połowę gotuję w osolonej wodzie. Drugą część ziemniaków ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładam na sito lub gazę, odsączam nadmiar soku. Sok ziemniaczany odstawiam, powinna zostać sucha masa ziemniaczana. Gotowane ziemniaki przeciskam przez praskę i odstawiam do wystudzenia. W przypadku posiadania lepszych i mącznych ziemniaków dodanie skrobi ziemniaczanej powinno być zbędne lub dodanie w śladowej ilości. Mąkę ziemniaczaną lub osad z odlanego soku ziemniaczanego ( skrobia ) dodaję w ilości odpowiedniej do uzyskania konsystencji, aby móc je zlepiać. Wielkość klusek zależna jest od upodobań. Zwilżonymi dłońmi odrywam z ciasta ziemniaczanego kawałek, następnie formuję dłońmi spłaszczony placek na środek nakładam łyżkę farszu. Kluskę zlepiam i formuję odpowiedni kształt. Gotuję w osolonym wrzątku, kiedy wypłyną na powierzchnię wody zmniejszam moc palnika i gotuję w czasie 15-20 minut. Wyjmuję jednego i sprawdzam w przekroju czy mięso jest ugotowane. Kartacze wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję ze skwarkami lub cebulą.

    Smacznego,

Porady

Kartacze zwane także cepelinami to potrawa regionalna północno-wschodniej Polski. W kształcie kolistych klusek lub elipsy . Przygotowane z masy ziemniaczanej lub mączno- ziemniaczanej, nadziane mięsem, kapustą, grzybami, a nawet serem. Najczęściej podawane w towarzystwie cebuli, skwarków lub gęstej śmietany. Potrawę najczęściej można spotkać w domach Suwalszczyzny i Podlasia. Natomiast na Litwie odpowiednikiem kartacza jest cepelin, polany gęstą śmietaną. Dzisiejszy post to moja wariacja na temat kartaczy z mięsem mielonym drobiowym, ze względu na juniora. Zaś te prawdziwe nadziane są mięsem wołowo-wieprzowym, lub gotowanym w rosole i nie mają przede wszystkim dodatku mąki. Dobry ziemniak to podstawa w tym daniu. Owszem ich przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt końcowy i smak wynagrodzi wszystko. Polecam.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasia84 P1280897

Kartacze

Kartacze to potrawa regionalna z okolic Suwałk. Są trochę pracochłonne ale warto!

kategoria: Dania główne pyzy opublikowany: 07.10.2014 | wyświetlono: 7229 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE