Kartacze

  • wyświetlono: 1439 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Kartacze zwane także cepelinami to potrawa regionalna północno-wschodniej Polski. W kształcie kolistych klusek lub elipsy . Przygotowane z masy ziemniaczanej lub mączno- ziemniaczanej, nadziane mięsem, kapustą, grzybami, a nawet serem. Najczęściej podawane w towarzystwie cebuli, skwarków lub śmieta

IMG_20170910_124019_602
  • 60min

Składniki

Składniki na około 8-10 kartaczy

ziemniaki 1 kg
skrobia ziemniaczana
jajko
sól, pieprz
Farsz

mięso mielone drobiowe 400 g
natka pietruszki susz 1 łyżeczka, sól, pieprz, majeranek
cebula
czosnek 1 ząbek
oliwa do smażenia
Do polania

boczek
cebula
słonina wg uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Kartacze

  • 1. Przygotowanie:

    Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na oliwie, aż się zarumieni. W połowie smażenia dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, redukuję moc palnika. Wystudzoną cebulę z czosnkiem dodaję do mięsa, mieszam i doprawiam. Ziemniaki obieram i myję, następnie mniejszą połowę gotuję w osolonej wodzie. Drugą część ziemniaków ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładam na sito lub gazę, odsączam nadmiar soku. Sok ziemniaczany odstawiam, powinna zostać sucha masa ziemniaczana. Gotowane ziemniaki przeciskam przez praskę i odstawiam do wystudzenia. W przypadku posiadania lepszych i mącznych ziemniaków dodanie skrobi ziemniaczanej powinno być zbędne lub dodanie w śladowej ilości. Mąkę ziemniaczaną lub osad z odlanego soku ziemniaczanego ( skrobia ) dodaję w ilości odpowiedniej do uzyskania konsystencji, aby móc je zlepiać. Wielkość klusek zależna jest od upodobań. Zwilżonymi dłońmi odrywam z ciasta ziemniaczanego kawałek, następnie formuję dłońmi spłaszczony placek na środek nakładam łyżkę farszu. Kluskę zlepiam i formuję odpowiedni kształt. Gotuję w osolonym wrzątku, kiedy wypłyną na powierzchnię wody zmniejszam moc palnika i gotuję w czasie 15-20 minut. Wyjmuję jednego i sprawdzam w przekroju czy mięso jest ugotowane. Kartacze wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję ze skwarkami lub cebulą.

    Smacznego,

Porady

Kartacze zwane także cepelinami to potrawa regionalna północno-wschodniej Polski. W kształcie kolistych klusek lub elipsy . Przygotowane z masy ziemniaczanej lub mączno- ziemniaczanej, nadziane mięsem, kapustą, grzybami, a nawet serem. Najczęściej podawane w towarzystwie cebuli, skwarków lub gęstej śmietany. Potrawę najczęściej można spotkać w domach Suwalszczyzny i Podlasia. Natomiast na Litwie odpowiednikiem kartacza jest cepelin, polany gęstą śmietaną. Dzisiejszy post to moja wariacja na temat kartaczy z mięsem mielonym drobiowym, ze względu na juniora. Zaś te prawdziwe nadziane są mięsem wołowo-wieprzowym, lub gotowanym w rosole i nie mają przede wszystkim dodatku mąki. Dobry ziemniak to podstawa w tym daniu. Owszem ich przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt końcowy i smak wynagrodzi wszystko. Polecam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylakartaczepyzy z mięsemcepelinykartacze z mięsem

Komentarze

Podobne przepisy

kartacze

Dodane przez: majka190382

KARTACZE

Jedno z tradycyjnych dań podlasia,ulubiona...

kartacze litewskie

Dodane przez: agarybak76

Kartacze litewskie

Nie jest to danie szybkie i łatwe...

Cepeliny albo kartacze

Dodane przez: mariwanna

Cepeliny (kartacze)

Kartacze vel cepeliny przygotowuje...

Kartacze

Dodane przez: Paulina1507

Kartacze

Smaczny i pożywny obiad

Kartacze

Dodane przez: koma61

Kartacze

Farsz robię zawsze z pozostałości...

Kartacze

Dodane przez: Wioleczka1

Kartacze

Smaczne, syte danie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE