Cepeliny (kartacze)

4.51 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków (mączystych, typ BC)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    nadzienie:
    400g mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka)
    1 cebula
    sól
    pieprz
    majeranek

    do gotowania:
    liść laurowy
    ziele angielskie

    do podania:
    cebula
    boczek
    kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Cepeliny (kartacze) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto:
    0,5 kg ziemniaków obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc i ostudzić. Ziemniaki można ugotować w mundurkach, a po wystudzeniu i obraniu przecisnąć przez praskę. Resztę ziemniaków obrać, zetrzeć na drobnych oczkach. Starte ziemniaki wyłożyć na złożoną podwójnie gazę, dobrze odcisnąć. Sok z ziemniaków odstawić na kilkanaście minut, żeby skrobia opadła na dno miski, a następnie zlać płyn, zachowując skrobię.
    Odciśnięte i ugotowane ziemniaki połączyć, dodać skrobię i suchą mąkę ziemniaczaną. Ciasto lekko posolić, wymieszać.
  • 2. Cebulę drobno pokroić, dodać do mięsa, doprawić i wymieszać. Nadzienie podzielić na 10 części.
    Kawałki ciasta (wielkości gęsiego jajka) rozpłaszczyć na dłoni na grubość ok 1,5cm, wyłożyć nadzienie, dokładnie zlepić i nadać mu podłużny kształt.
    W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić listek laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego, posolić. Do gotującej się wody delikatnie wkładać kartacze. Gdy woda się zagotuje i kartacze wypłyną na wierz, zmniejszyć ogień i gotować ok 20-25 minut.
    Na raz nie należy wkładać zbyt dużo kartaczy oraz trzeba pilnować, żeby woda nie wrzała zbyt mocno, gdyż wtedy ciasto zacznie się rozpadać podczas gotowania.
    Kartacze wyjąć na talerz łyżką cedzakową.
    Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Można do cebuli dodać również pokrojony w kostkę boczek.
    Kartacze podawać okraszone cebulą i boczkiem, z kleksem kwaśniej śmietany.
    Smacznego!

Porady

Ziemniaki, które zawierają dużo skrobi, bardzo szybko ciemnieją. Przygotowując kartacze warto dobrze zaplanować wszystkie czynności: najpierw ugotować ziemniaki i je ostudzić, przygotować nadzienie, a dopiero wtedy surowe ziemniaki zetrzeć i odcisnąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować