REKLAMA

Cepeliny z trzema rodzajami mięsa

wyświetlono: 1887 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 1

Cepeliny inaczej kartacze, kołduny czyli pyszne ziemniaczane kluchy z mięsnym nadzieniem. Pochodzą z Litwy a w Polsce najbardziej popularne bywają na Suwalszczyźnie. Do ich przygotowania użyłam jagnięciny, wołowiny oraz wieprzowiny.

opublikowany: 10.08.2014
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:


  • Ciasto :
    2,5 kg ugotowanych ziemniaków
    1 kg surowych ziemniaków
    ok. 3/4 szkl mąki ziemniaczanej

    Farsz:
    250 g jagnięciny
    250 g wołowiny
    250 g wieprzowiny
    kawałek miękkiej słoniny
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku
    sól
    pieprz
    ok. 4 łyżki oleju

    Dodatkowo
    1 cebula
    ok. 100 g boczku

Ocena:

(średnia 5 z 145 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Jagnięcinę, wołowinę i wieprzowinę mielimy razem z czosnkiem. Dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy. W zależności od tego jak "suche" mamy mięso wgniatamy w nie odpowiednią ilość słoniny, (powinna rozpływać się w palcach). Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy olej. Farsz dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
  • 2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy dobrze z soku, żeby nie ściemniały. Oba rodzaje ziemniaków łączymy ze sobą dokładnie mieszając. Dodajemy pozostały sok i mąkę ziemniaczaną.
  • 3. Ciasto dobrze wyrabiamy do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk. Na dłoni robimy owalny placek, na nim układamy czubatą łyżeczkę farszu. Formujemy owalne kluski. Mnie wyszło 26 sztuk.
  • 4. Cepeliny gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu przez kilkanaście minut. Podajemy z okrasą przygotowaną z boczku i cebuli pokrojonych w kostkę i dobrze wysmażonych na patelni.

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE