Ziemniaki w mundurkach z twarożkiem i szczypiorkiem

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Po poznańsku pyry z gzikiem i sznytlochem. Lekkie, proste danie z Wielkopolski. Kiedyś prócz polewki i śledzia najpopularniejsze danie postne w Poznaniu, dziś podawane w restauracjach jako przysmak regionalny. W Wielkim Poście na obiad idealna propozycja.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
    25 dkg twarogu
    1 szklanka śmietany 18 % gęstej, kwaśnej
    1 mała cebula
    1 pęczek drobnego szczypioru
    12 dkg masła
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z ziemniaków

Ziemniaki w mundurkach z twarożkiem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Ziemniaki w łupinach myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy do miękkości pod przykryciem, około 30 minut od zagotowania. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub nożem, czy są miękkie. Gotowe odcedzamy i wykładamy na półmisek.
  • o 2. Ser wykładamy na miskę. Rozdrabniamy, dajemy sól, pieprz, śmietanę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i łączymy całość doskonale. Następnie kroimy drobno szczypiorek i wrzucamy do sera.
  • o 3. Na talerze nakładamy przekrojone ziemniaki, dajemy na nie kawałek masła (dawniej polewano je olejem lnianym), obok kładziemy twarożek.
    Szybki, lekki obiad gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować