REKLAMA

Domowe kopytka ziemniaczane

wyświetlono: 348674 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 1

Idealne jako dodatek do mięsnych dań, podane z podsmażoną cebulką i/ lub boczkiem stanowią pyszne samodzielne danie. Przepis od babci, która umie je przygotować jak nikt na świecie

opublikowany: 13.09.2019
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków obranych
    200 g mąki
    1 jajko
    sól
Ocena:

(średnia 5 z 146 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • tniemy kopytka 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości ok.25 minut. Studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, jesli jej nie posiadamy możemy też użyć maszynki do mielenia mięsa. Do gładkiej masy ziemniaczanej dodajemy jajko, wsypujemy mąkę, szybko mieszamy wyrabiając ciasto. Nie wyrabiamy długo, jesli ciasto bierze się zbytnio do rąk podsypujemy jeszcze mąki. Gotowe ciasto rwiemy na mniejsze kawałki, z każdego dłońmi formujemy wałeczki na grubość palca,obtaczamy w mące, ostrym nożem tniemy pod skosem romby.
  • 2. Do 5l garnka wlewamy ok połowę wody, solimy 1 łyżką soli, na wrzącą wodę wrzucamy kopytka. 1/3 porcji naraz, kiedy tylko kopytka wypłyną od razu wyjmujemy z garnka. Dzięki temu ze nie przetrzymamy ich za długo w wodzie nie będą się rozwalać i lepić. Podajemy polanym tłuszczykiem ze zrumienioną cebulką, można też dodać podsmażony boczek w maleńką kosteczkę

Porady

Do kopytek możemy użyc ziemniaków ktore dzień wczesniej zostały z obiadu

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: elapolo elapolo

Domowe kopytka

Chyba o tym daniu nie trzeba za wiele pisać. My najbardziej lubimy na słodko.

kategoria: Kluski kopytka opublikowany: 16.05.2018 | wyświetlono: 897 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Aga2014

Kopytka ziemniaczane

Kopytka są niepozorne, ale bardzo smaczne.

kategoria: Dania główne opublikowany: 17.02.2014 | wyświetlono: 1944 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE