Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

4.69 (199 ocen)

Bezmięsna propozycja na pyszny obiad.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    przyprawa do ziemniaków
    mieszanka warzyw mrożonych (ulubiona) 400g
    zioła prowansalskie lub ulubione świeże
    1 cebula
    sól
    pieprz

    Sos:
    3 jajka
    szklanka śmietany 18%
    100g sera żółtego tartego na tartce
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.69 (199 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry ok 0,5cm i ugotować, odlać wodę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać mieszankę warzyw i dusić do miękkości. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przyprawy i straty ser, dokładnie wymieszać.
  • 2. Dno naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków i wyłożyć warzywa. Zalać połową sosu a następnie wyłożyć drugą połowę ziemniaków. Posypać przyprawą, ziołami i zalać pozostałym sosem. (wierzch można dodatkowo posypać serem) Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 15 min do zrumienienia i ścięcia sosu.

Porady

Zamiast mrożonych warzyw, można użyć świeżych, młodych (bo sezon się zaczyna)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować