Zapiekanka ziemniaczana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić w plastry ok 0,5cm i ugotować, odlać wodę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać mieszankę warzyw i dusić do miękkości. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przyprawy i straty ser, dokładnie wymieszać.
2.Dno naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków i wyłożyć warzywa. Zalać połową sosu a następnie wyłożyć drugą połowę ziemniaków. Posypać przyprawą, ziołami i zalać pozostałym sosem. (wierzch można dodatkowo posypać serem) Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 15 min do zrumienienia i ścięcia sosu.
Porady
Zamiast mrożonych warzyw, można użyć świeżych, młodych (bo sezon się zaczyna)
Komentarze