Pierogi z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pierogi z wiśniami to obok tych z jagodami najsmaczniejsze pierogi na słodko. Latem, gdy mamy świeże i dojrzałe owoce warto je ulepić. Najbardziej ucieszą się dzieci.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    porcja na 40-50 pierogów
    3 szklanki mąki typ 450 lub 500
    szklanka wrzątku
    2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
    łyżeczka soli
    nadzienie:
    1/2 kg wydrylowanych wiśni
    2-3 łyżki cukru
    1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
    szklanka gęstej śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Ciasto:
    Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy roztopione masło. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.
  • 2. Farsz:
    Wydrylowane wiśnie mieszamy z cukrem i skrobią.
  • o 3. Lepimy i gotujemy pierogi:
    Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy po 2 wiśnie. Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, aby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką, przykrywamy ściereczką, zapobiegając ich obsychaniu.
    W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi (po 15-20 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je delikatnie, by nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, żeby nie pokaleczyć pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty na małym ogniu (zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i polewamy gęstą śmietaną.
  • o 4. Pierogi z wiśniami gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować