Kruche ciasto z czereśniami i pianką budyniową

3.64 (28 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kruchy placek z czereśniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
    200 g zimnego masła
    3 żółtka
    100 g cukru pudru
    8 g cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    szczypta soli
    pianka budyniowa:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy-8 g
    2 budynie waniliowe bez cukru
    0,5 szklanki oleju
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    500 g czereśni
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

3.64 (28 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto

Kruche ciasto z czereśniami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i waniliowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki na 1/2 godziny, 1/3 wrzucamy do zamrażarki.
    Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
  • o 2. Pianka budyniowa-
    Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Kiedy cukier się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
    Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki (u nas kwadratowa o boku 22 cm), wyrównujemy je i nakłuwamy widelcem.
  • o 3. Na tak przygotowane kruche ciasto wykładamy piankę. Na piance układamy dość gęsto czereśnie.
  • o 4. Na czereśnie ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki.
    Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 50 minut w 180°C (góra-dół bez termoobiegu).
  • o 5. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  • o 6. Kruchy placek z czereśniami i budyniową pianką gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować