Frużelina wiśniowa do ciast

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Frużelina wiśniowa zamknięta w słoikach na zimę, doskonała do ciast, szczególnie babek , serników a także deserów, naleśników i gofrów. Można ją użyć również do mięs pieczonych. Domowa jest zawsze najlepsza, zrobiona z najlepszych owoców i bez zbędnych dodatków. Taki mały drobiażdżek zawsze mile widziany w spiżarni!

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wiśni wydrylowanych (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu))
    300-400 g cukru (do smaku)
    1 sok z jednej cytryny
    2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej (w zależności jak bardzo soczyste są owoce)
    50 ml wody (do rozrobienia skrobi)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Musy

Frużelina wiśniowa do ciast - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy. Soku powstałego przy drylowaniu nie wylewamy.
    Owoce wraz z sokiem powstałym przy drylowaniu, z sokiem z cytryny i cukrem przekładamy do garnka z grubym dnem i podgotowujemy, żeby puściły jeszcze dużo soku, ale się nie rozleciały.
    W tym czasie przygotowujemy słoiczki- myjemy je i wyparzamy.
    Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie, dodajemy do gotujących się owoców. Mieszamy energicznie. Powinna powstać frużelina o konsystencji kisielu.
    Gorącą frużelinę przekładamy do przygotowanych słoiczków i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, układamy na ściereczce i przykrywamy ręcznikiem do wystygnięcia.
    Frużelina wiśniowa do spiżarni gotowa!

Porady

Frużelinę możemy doprawiać według własnego gustu kulinarnego, czyli możemy zmniejszyć lub zwiększyć porcję cukru. Możemy dodać więcej soku z cytryny lub całkowicie go pominąć. Możemy dodać szczyptę cynamonu lub jednego goździka dla podrasowania smaku. Obowiązuje pełna dowolność i inwencja twórcza!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować