Glazurowane młode ziemniaki w mundurkach

4.5 (173 ocen)

Przepis inspirowany kuchnią duńską. Młode ziemniaki w mundurkach, glazurowane na słodko - w cukrze, słodkiej papryce i imbirze. Dla przełamania smaku - sok z cytryny. Polecam!

Składniki:

  • 1,2 kg młodych ziemniaków
    100 g masła
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    sól do gotowania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Glazurowane młode ziemniaki w mundurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 15 min), odcedzić, wystudzić. Ziemniaków nie obierać ze skórki.
  • Glazurowane młode ziemniaki w mundurkach 2. W szerokim rondlu rozpuścić masło, dodając cukier, paprykę i imbir.
  • Glazurowane młode ziemniaki w mundurkach 3. Dołożyć ziemniaki i smażyć ok. 10 min, aż warzywa pokryją się glazurą, często mieszając. Ziemniaki doprawić sokiem z cytryny - podgrzewać jeszcze ok. 2 min, mieszając. Podawać na ciepło.

Porady

Do przygotowania potrawy poza sezonem można wykorzystać ziemniaki starsze - do przechowywania. Należy je ugotować, wcześniej obierając ze skórki lub, podobnie jak młode, ugotować w mundurkach i następnie obrać ze skórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować