REKLAMA
Dziś klimaty ziemniaczane.Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców.Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno.Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym.
(średnia 4.89 z 192 głosów)
Babkę ziemniaczaną możemy podawać z ulubionymi sosami jak i z dodatkiem surówek. Polecam wypróbowanie przepisu.
Pyrczok, babka ziemniaczana potocznie kartoflarz – babka z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z wędzonego boczku i pokrojonej w kostkę cebuli. Pikantnie przyprawiona i upieczona w piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni kresów wschodnich.
Kartoflak, czyli babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem.
Regionalne danie z Podlasia. Niezwykle proste, łatwe w przygotowaniu, pyszne ze szklanką mleka i kwaśną śmietaną
Z serii powrotów do smaków dzieciństwa poleca się babka ziemniaczana z boczkiem - proste i pyszne :)
Treściwa, aromatyczna i bardzo sycąca babka z ziemniaków.
Komentarze