Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana
- wyświetlono: 298416 |
- dodany do książki kucharskiej: 33 |
- polecenia: 4
Dziś klimaty ziemniaczane.Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców.Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno.Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym.
60min PT60M
Składniki
1 kg ziemniaków2-3 cebule
2 jajka
100 g mąki pszennej
250 g wędzonego boczku
1 łyżka majeranku
sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania przepisu:
Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana
1. Obrane ziemniaki umyłam i starłam na drobnej tarce - użyłam do tego robota,
który oszczędził mi czas i starte palce;-) Szybko i bezboleśnie.2. Utarte ziemniaki przełożyłam na sitko,żeby odciekły.
Z wody wytrąci się krochmal, który dodałam do ziemniaków.3. Starłam cebule.
Dodałam ją do startych ziemniaków.4. Wbiłam jajka.
5. Wsypałam mąkę, majeranek,sól i pieprz.
6. Boczek pokroiłam w drobną kostkę.Podsmażyłam na patelni.
7. Dodałam go do masy ziemniaczanej.
8. Wszystko dokładnie wymieszałam.
Dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasterkami boczku.
Na nie wlałam gotową masę ziemniaczaną.9. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni.
Czas pieczenia zależy od grubości babki.
Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec.
Smacznego!
Komentarze