Zasmażana kapusta z czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosta jarzynka z białej kapusty. Smaczny, słodko – kwaśny zasmażany głąb z dodatkiem pikantnej i charakternej czarnuszki to świetna propozycja na dopełnienie obiadowego menu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg poszatkowanej białej kapusty
    150 g obranej białej cebuli
    2 łyżki masła
    1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
    ok. 2 L lekko osolonego wrzątku
    2 łyżki octu 10%
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
    6 kulek ziela angielskiego
    3 łyżeczki cukru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zasmażana kapusta z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zasmażana kapusta z czarnuszką 1. Kapustę przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, gotować 10 - 15 min, a następnie odcedzić.
    W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i wsypać czarnuszkę. Składniki smażyć 5 min, mieszając.
  • Zasmażana kapusta z czarnuszką 2. Dołożyć kapustę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Zawartość garnka zalać bulionem, dodać ziele angielskie, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 10 min. Po tym czasie wlać ocet i wsypać cukier. Następnie kapustę oprószyć mąką, wymieszać i gotować jeszcze ok. 10 min. Jarzynkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować