Prosta jarzynka z białej kapusty. Smaczny, słodko – kwaśny zasmażany głąb z dodatkiem pikantnej i charakternej czarnuszki to świetna propozycja na dopełnienie obiadowego menu.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg poszatkowanej białej kapusty
150 g obranej białej cebuli
2 łyżki masła
1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
ok. 2 L lekko osolonego wrzątku
2 łyżki octu 10%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
6 kulek ziela angielskiego
3 łyżeczki cukru
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Zasmażana kapusta z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, gotować 10 - 15 min, a następnie odcedzić.
W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i wsypać czarnuszkę. Składniki smażyć 5 min, mieszając.
2.Dołożyć kapustę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Zawartość garnka zalać bulionem, dodać ziele angielskie, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 10 min. Po tym czasie wlać ocet i wsypać cukier. Następnie kapustę oprószyć mąką, wymieszać i gotować jeszcze ok. 10 min. Jarzynkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze