Czerwona kapusta na ciepło z orzechami, suszoną żurawiną i majonezem

  • wyświetlono: 111 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Lubię przygotowywać jarzynki na ciepło, a te z dodatkiem majonezu zyskują delikatny, kremowy smak.

P10
  • 6 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

450 g poszatkowanej czerwonej kapusty
200 g korniszonów
1 średnia żółta papryka (150 g)
100 g kukurydzy konserwowej z zalewy (masa po osączeniu)
4 ząbki czosnku
40 g suszonej żurawiny
30 g łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki majonezu
2/3 szklanki bulionu warzywnego
2 -3 łyżki octu 10%
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
5 suszonych jagód jałowca
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonej natki kolendry
½ łyżeczki suszonego oregano
1 kopiasta łyżeczka przyprawy curry w proszku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Czerwona kapusta na ciepło z orzechami, suszoną żurawiną i majonezem

  • Czerwona kapusta na ciepło z orzechami, suszoną żurawiną i majonezem1. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroić w kostkę, obrany czosnek posiekać, korniszony drobno pokroić, grubo posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać ww. składniki, dołożyć osączoną kukurydzę, liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, tymianek, kolendrę, oregano i curry – smażyć 2 – 3 min.
  • Czerwona kapusta na ciepło z orzechami, suszoną żurawiną i majonezem2. Dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć. Całość zalać bulionem, wlać ocet i dusić 25 min. Po tym czasie dodać żurawinę oraz majonez – wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Gotową potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem. Jarzynkę można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkatymianekSałatkamajonezorzechy włoskieczosnekoreganoogórki konserwoweoliwaowoce jałowcaczerwona kapustasuszona żurawinabulion warzywnycurrykukurydza konserwowakolacjaobiadocetna ciepłoziele angielskiena zimnokorniszonyjarzynkado obiaduprostaz orzechamiwarzywnaoryginalnaorientalnaz bakaliamidodatekduszona kapustaduszonkaprażone orzechyz majonezemliście lauroweżółta paprykakorzennaz żurawinązabielanaaromatycznaprzepis_miesiąca1000natka kolendrysłodko kwaśnajagody jałowca
 

Komentarze

Podobne przepisy

Brukselka z warzywami na ciepło

Dodane przez: kuchenny świat

Brukselka z warzywami na ciepło

Zapraszam na pyszną brukselkę z...

image-1iquy79

Dodane przez: Habibi Chi

Marchewka z groszkiem na ciepło

Pyszna słodka marchewka w towarzystwie...

image-1cxbi4j

Dodane przez: Alex M

Buraczki na ciepło

Pamiętam ten smak z dzieciństwa,...

Kapusta czerwona

Dodane przez: anka1988

Czerwona kapusta

Przepis na czerwoną kapustę, dodatek...

marchewka

Dodane przez: aga888

Marchewka na ciepło

Idealna do obiadu

kghyh

Dodane przez: Magdalena_Z

Rzodkiewka na ciepło do obiadu

Bardzo dobrze smakuje z mięsem...