Młoda kapusta w ziołowo – korzennej odsłonie. Kapusta duszona z dodatkiem pomidorów i czerwonej papryki. Ponadto świeże zioła oraz aromatyczne przyprawy. Całość utrzymana w pikantnej nucie smakowej.
55 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 średniej wielkości młoda kapusta (700 g)
1 puszka pomidorów krojonych bez skóry (400 g)
1 duża czerwona papryka (225 g)
1 większa biała cebula (115 g)
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanej szałwii
2 łyżki masła
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka octu 10%
3 liście laurowe
½ - 1 łyżeczka całych goździków
spora szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Młoda kapusta z pomidorami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, a także liście laurowe, goździki, pieprz cayenne i cukier. Składniki smażyć 5 – 7 min, mieszając.
2.Następnie dołożyć poszatkowaną kapustę i jeszcze chwile podgrzewać, po czym dodać pomidory i wlać bulion. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia 20 – 30 min (do miękkości warzyw). Do kapusty dodać świeże zioła i wlać ocet. Całość oprószyć mąką i wymieszać.
3.Następnie dołożyć jogurt i ponownie wymieszać. Kapustę chwilę gotować . Na końcu potrawę doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Komentarze