Czerwona kapusta w nietypowej odsłonie - duszona z pieczarkami i kaszą gryczaną. Smaczne i pożywne danie wegetariańskie. Kapustę, jak kto woli, można zajadać bez dodatków lub w towarzystwie jajka sadzonego. Polecam!
Składniki:
400 g poszatkowanej kapusty czerwonej
150 g oczyszczonych pieczarek
20 cm – owy kawałek pora (150 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g suchej kaszy gryczanej prażonej
50 g serka topionego kremowego
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy lub oleju
2/3 szklanki bulionu warzywnego (gdyby potrawa była zbyt gęsta –ok. 1 szklanka)
2 liście laurowe
po 1 łyżeczce mielonych przypraw – owoców kolendry, nasion kozieradki
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, cynamonu
szczypta chilli
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Komentarze