Czerwona kapusta z kaszą gryczaną

4.48 (198 ocen)

Czerwona kapusta w nietypowej odsłonie - duszona z pieczarkami i kaszą gryczaną. Smaczne i pożywne danie wegetariańskie. Kapustę, jak kto woli, można zajadać bez dodatków lub w towarzystwie jajka sadzonego. Polecam!

Składniki:

  • 400 g poszatkowanej kapusty czerwonej
    150 g oczyszczonych pieczarek
    20 cm – owy kawałek pora (150 g)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    100 g suchej kaszy gryczanej prażonej
    50 g serka topionego kremowego
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy lub oleju
    2/3 szklanki bulionu warzywnego (gdyby potrawa była zbyt gęsta –ok. 1 szklanka)
    2 liście laurowe
    po 1 łyżeczce mielonych przypraw – owoców kolendry, nasion kozieradki
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, cynamonu
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Czerwona kapusta z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta z kaszą gryczaną 1. W garnku rozgrzać masło z dodatkiem oliwy/oleju. Dodać posiekanego pora, obrany i posiekany czosnek, drobno pokrojone pieczarki, wsypać owoce kolendry, nasiona kozieradki, imbir, cynamon oraz chilli. Dusić 5 min, mieszając.
  • Czerwona kapusta z kaszą gryczaną 2. Dołożyć kapustę i chwilę podgrzewać. Całość zalać bulionem, dodać liście laurowe i dusić do miękkości 20 – 25 min, co jakiś czas mieszając.
  • Czerwona kapusta z kaszą gryczaną 3. Do kapusty dodać ugotowaną wg instrukcji na opakowaniu kaszę, wymieszać i dusić 2 – 3 min.
  • Czerwona kapusta z kaszą gryczaną 4. Na końcu dołożyć serek topiony oraz natkę pietruszki, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Danie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować