Surówka z młodej kapusty, czerwonej papryki, marchewki i nutą curry

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja wersja tradycyjnej polskiej surówki na bazie młodej kapusty, świeżej, pachnącej natki z pietruszki oraz czerwonej papryki i marchewki, polana sosem curry to pozycja, która od lat cieszy się popularnością na naszych stołach. Świetnie sprawdzi się jako dodatek tradycyjnego obiadu oraz w roli surówki w sezonie grillowym.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 640g młodej kapusty
    1 marchew
    1 czerwona papryka
    1 czerwona cebula
    1 pęczek natki z pietruszki

    Sos curry:
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki przyprawy curry
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Surówki

Surówka z młodej kapusty, czerwonej papryki, marchewki i nutą curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, a paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki.
  • 2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a natkę z pietruszki drobno posiekać.
  • 3. Sos curry:
    Majonez, śmietanę, przyprawę curry i sok z cytryny dokładnie ze sobą wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Kapustę, marchew, paprykę, cebulę i natkę z pietruszki przełożyć do miski, dodać sos curry i całość dokładnie wymieszać.
  • 5. Wstawić do lodówki na około 60minut żeby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować