REKLAMA

Gotujpysznie

Gotujpysznie

O mnie:

Jestem mamą 2 uroczych chłopców, z zawodu tłumaczem języka niemieckiego. W wolnych chwilach lubię wypady na łono przyrody, pracę we własnym ogródku, rękodzieło i czytanie książek o tematyce kulinarnej i medycznej. Nie jestem zawodową kucharką czy cukiernikiem. Lubię piec ciasta, ciasteczka, przyrządzać tradycyjne, jak również nowoczesne potrawy. Uwielbiam kuchnie regionalne, kuchnie innych kultur. Podczas podróży wielką przyjemność sprawia mi delektowanie się smakiem nowo poznanych potraw oraz rozmowa z ludźmi, którzy kochają gotować i od których mogę się czegoś nowego dowiedzieć, nauczyć. Z każdej podróży wracam ze sporą ilością przypraw, z przepisami na potrawy z danego regionu świata i ... z nowymi pomysłami.

Liczba przepisów
11
Liczba obserwujących
0
 
Wyślij wiadomość
Użytkownik Gotujpysznie w dniu 31.08.2017 12:17 opublikował przepis:

Węgierska zupa gulaszowa

Kuchnia węgierska należy do najlepszych kuchni Europy. Bazuje na mięsie, sezonowych warzywach, chlebie i przyprawach (słodkiej i ostrej papryce, czosnku, cebuli). Jest połączeniem tradycyjnych dań kuchni chłopskiej, przygotowywanych w żeliwnych kociołkach oraz potraw goszczących na stołach dawnej węgierskiej arystokracji. Doszukać się w niej można wpływów kuchni francuskiej oraz tureckiej (osmańskiej). Wśród dań narodowych znajdziemy: Gulyásleves (zupę gulaszową), Pörkölt (gulasz węgierski), Lángos (langosze) czy Halászlé (zupę rybną). W moim domu na stole najczęściej gości zupa gulaszowa – aromatyczne danie jednogarnkowe, którego głównymi składnikami obok mięsa są papryka i pomidory.
Użytkownik Gotujpysznie w dniu 03.04.2017 19:21 skomentował:

Piernik z dżemem truskawkowym

Użytkownik Gotujpysznie w dniu 03.04.2017 19:21 skomentował:

Piernik z dżemem truskawkowym

Użytkownik Gotujpysznie w dniu 01.01.2017 17:59 opublikował przepis:

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Proste danie, które wspaniale smakuje.
Użytkownik Gotujpysznie w dniu 01.01.2017 17:29 opublikował przepis:

Żeberka po tajsku

Z kuchnią tajską po raz pierwszy spotkałam się podczas pobytu w Szwajcarii. Tam też poznałam zastosowanie w kuchni takich przypraw jak imbir, sos sojowy czy trawa cytrynowa. Marynata wykonana z dodatkiem soi i imbiru sprawia, że mięso nabiera wspaniałego smaku i aromatu.
Użytkownik Gotujpysznie w dniu 22.06.2016 06:25 opublikował przepis:

Ciasto z jabłkami i gruszkami

Ciasto z serii szybkich, łatwych i niedrogich. Jedno z moich ulubionych :-)
Użytkownik Gotujpysznie w dniu 23.05.2016 20:45 opublikował przepis:

Surówka z młodej kapusty

Bardzo smaczna surówka obiadowa z młodej kapusty, z dodatkiem marchewki i koperku. Moja rodzina ją uwielbia :-)
Użytkownik Gotujpysznie w dniu 23.05.2016 20:13 opublikował przepis:

Karkówka z cebulą i pieczarkami

Danie, które robię od lat i które uwielbiają moi goście. Wspaniale smakuje podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Użytkownik Gotujpysznie w dniu 23.05.2016 19:41 opublikował przepis:

Ciasto popapraniec

Ciasto o oryginalnej nazwie, które jest bardzo smaczne, a przy tym kolorowe. Biszkopt wielosmakowy posmarowany orzeźwiającym dżemem, przełożony kremem i ozdobiony płatkami migdałów i czekoladą. Raj dla podniebienia!