Sos z leśnych grzybów

3.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczny i aromatyczny sos z leśnych grzybów.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 podgrzybków
    2 cebule
    2 marchewki
    Sól pieprz do smaku
    Po 2 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach
    Pęczek natki pietruszki
    Po jednej gałązce selera i pora
    0,5 szklanki śmietany
    3 łyżki mąki do zagęszczania
    100 g masła
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Sos pieczarkowy

Sos z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obierz, opłukaj, i pokrój w paski, cebulę obierz i pokrój w pół plasterki
    W garnku rozpuść masło dodaj cebulę chwilę podsmaż i dodaj grzyby . Marchewki obierz opłukaj zetrzyj na tarce o grubych oczkach dodaj do grzybów razem z zielem, pieprzem i liściami laurowymi.Duś około 35 minut w razie potrzeby podłej wodą. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki, selera i pora dodaj około 0,5 litra wody i gotuj jeszcze około 15 minut, dopraw solą i pieprzem . Sos zageść mąka i śmietaną. Posyp natką pietruszki.

Porady

Sos grzybowy możesz podawać tak jak lubisz z ziemniakami, kaszą czy makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

To może cię zainteresować