10 podgrzybków
2 cebule
2 marchewki
Sól pieprz do smaku
Po 2 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach
Pęczek natki pietruszki
Po jednej gałązce selera i pora
0,5 szklanki śmietany
3 łyżki mąki do zagęszczania
100 g masła
Sos z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby obierz, opłukaj, i pokrój w paski, cebulę obierz i pokrój w pół plasterki
W garnku rozpuść masło dodaj cebulę chwilę podsmaż i dodaj grzyby . Marchewki obierz opłukaj zetrzyj na tarce o grubych oczkach dodaj do grzybów razem z zielem, pieprzem i liściami laurowymi.Duś około 35 minut w razie potrzeby podłej wodą. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki, selera i pora dodaj około 0,5 litra wody i gotuj jeszcze około 15 minut, dopraw solą i pieprzem . Sos zageść mąka i śmietaną. Posyp natką pietruszki.
Porady
Sos grzybowy możesz podawać tak jak lubisz z ziemniakami, kaszą czy makaronem.
Komentarze