Klopsiki w sosie pieczarkowym

4.3 (193 ocen)

Szybkie i proste do przygotowania pulpeciki. Zasmakują każdemu, zmieniają zwykłego mielonego w smaczną potrawę.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    1 jajko
    500g pieczarek
    1 cebula
    1 szklanka bulionu
    5-6 łyżek śmietany
    1 łyżka mąki
    Zioła prowansalskie
    Tymianek
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.3 (193 ocen)

Klopsiki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Wyrabiamy, formujemy małe kulki i obsmażamy na patelni.
  • 3. Pulpeciki przekładamy do sosu i dusimy razem około 10 min. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować