Klopsiki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
2.Mięso mielone mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Wyrabiamy, formujemy małe kulki i obsmażamy na patelni.
3.Pulpeciki przekładamy do sosu i dusimy razem około 10 min. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Komentarze