Sałatka CAPRESE

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Słynna włoska sałatka z pomidorów, mozzarelli i bazyli. Składa się z pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian pomidorów i mozarelli, skropiona oliwą z dodatkiem bazyli.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pomidory
    1 kulka mozzarelli 125 g
    Kilka listków bazylii
    Suszone oregano
    Oliwą z pierwszego tłoczenia
    Sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Caprese

Sałatka caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory pokroić w plasterki.
    Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na przemian na talerzu.
    Sałatkę doprawić świeżo zmielony pieprz i polać 2 łyżkami oliwy. Solą doprawić przed podaniem. Można też posypać suszonym oregano.

Porady

Sałatkę można podać z grzankami z bagietki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować