REKLAMA

Sos ze świeżych grzybów leśnych

wyświetlono: 276062 | dodany do książki kucharskiej: 15 | polecenia: 0

Leśne grzyby warto wykorzystać od razu! Sos ze świeżych grzybów to doskonały sposób na smaczne danie. Prosty przepis, a smak wyjątkowy! Sos ze świeżych grzybów pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.

opublikowany: 01.08.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min

Składniki:

  • 0,5-0,7kg świeżych grzybów leśnych(podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kozaki, zajączki)
    2 cebule
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    łyżka mąki pszennej
    5 łyżek śmietany
Ocena:

(średnia 4.49 z 172 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Sos z grzybów 1. Świeże grzyby przebrać, oczyścić i opłukać.
  • Sos z grzybów 2. Pokroić na dowolne kawałki i wrzucić na wrzątek. Gotować kilka minut. Odcedzić na sicie.
  • Sos z grzybów leśnych 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju i podlać troszkę wody, dodać przyprawy i grzyby. Dusić pod przykryciem ok 15 minut, ciągle mieszając by nie przywarły.
  • Sos z grzybów leśnych 4. Gdy grzyby będą już miękkie, dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną. Sos ze świeżych grzybów podawać z pieczywem lub ziemniaczkami. Można posypać koperkiem.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

jk Dodane przez: Jola1977-1977


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: magdzia44448 44262508_250283372311484_5660960856851087360_n

SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW ZE ŚMIETANĄ

Aromatyczny sos ze świeżych podgrzybków - szybki i pyszny sos do obiadu. ;)

kategoria: Sosy sos grzybowy opublikowany: 28.09.2017 | wyświetlono: 4444 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Jaga85 Jaga85

Zupa ze świeżych leśnych grzybów

Uwielbiam smak zupy grzybowej, jak i zapach unoszący się po kuchni w trakcie jej gotowania. Polecam.

kategoria: Zupy opublikowany: 09.07.2014 | wyświetlono: 754 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE