REKLAMA

Sos z leśnych grzybów

wyświetlono: 1307 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Osobiście uwielbiam ziemniaczki polane tym sosem, zwłaszcza gdy zaczyna się sezon grzybowy, ale pasuje równie dobrze do makaronów

opublikowany: 04.10.2015
Udostępnij Pinterest
  • 25 min

Składniki:

  • ½ kg. leśnych grzybów
    1 duża cebula
    3 łyżki masła
    1 pęczek natki pietruszki
    Sól, pieprz do smaku
    1 kubek śmietany 18%
Ocena:

(średnia 4.5 z 148 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać grzyby i smażyć ok. 10 minut. Przyprawić na pikantnie pieprzem i solą. Natkę posiekać.
  • 2. Grzyby zalać śmietaną, dodać natkę pietruszki i smażyć jeszcze razem ok. 10 minut. Na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Porady

Jeśli sos byłby za gęsty można dodać trochę wody lub bulionu warzywnego.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bietka received_1079120452535385

Sos z grzybów leśnych

Najlepszy jest sos z grzybów, które sami nazbieramy w lesie

kategoria: Sosy opublikowany: 21.06.2013 | wyświetlono: 1089 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska Marta Ryżek-Kalkowska

Wigilijny sos z suszonych grzybów

Jedno z 12 koniecznych potraw w moim domu podczas Wigilijnej wieczerzy.

kategoria: Sosy sos grzybowy opublikowany: 11.10.2014 | wyświetlono: 32668 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE