Wigilijny sos z suszonych grzybów

4.31 (189 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jedno z 12 koniecznych potraw w moim domu podczas Wigilijnej wieczerzy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 gram suszonych leśnych grzybów
    1 cebula
    1 szklanka wody (mozna uzyć wodę z namoczenia grzybów )
    100 gram masła 82%
    2 łyżki śmietany 30%
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.31 (189 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Wigilijny sos z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SUSZONE GRZYBY 1. Grzyby zalej gorącą wodą i pozostaw na 1 godzinę aby sie namoczyły i oczyściły z drobinek piasku.
  • grzybki 2. Po namoczeniu grzybów wyłóż je na deskę i potnij w paseczki.
  • masło z cebulą 3. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę.
  • sos 4. Dodaj również pocięte grzyby.
  • sos 5. Grzyby dusimy przez 10 minut na małym ogniu.
  • sos 6. Następnie dolej 1 szklankę gorącej wody, dodaj sól i pieprz. Gotuj 10 minut i na koniec dodaj śmietankę.

Porady

Do sosu można dodać ziarenko ziela angielskiego i mały listek laurowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Masło Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować