Sernik kokosowy z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczny sernik w nowej odsłonie bo do masy serowej dodałam mleczko kokosowe z dużą ilością wiejskich jajek. Sernik wyszedł bardzo delikatny i kremowy całość została zwieńczona słodką kokosową bezą. Polecam serniczek na różne okazje.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kostki margaryny
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka

    Masa serowa:
    1 kg sera białego w kostce
    2 budynie śmietankowe
    puszka mleczka kokosowego
    szklanka cukru
    esencja waniliowa
    10 jajek

    Beza:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
    100 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Bezy Beza Jajko

Sernik kokosowy z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z mąką żółtkami cukrem i proszkiem zagnieść w jednolite ciasto. Ciastem wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
  • 2. Ser zmielić dwukrotnie, całe jajka utrzeć z cukrem na puszysto porcjami dodawać ser, budynie oraz mleczko kokosowe, zmiksować krótko. Na końcu dodać kilka kropli esencji waniliowej. Masę serową wylać na surowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok 50 minut.
  • wykładanie bezy 3. Sernik wyciągnąć. Następnie białka ubić na sztywno dodać cukier i na końcu wiórki kokosowe, wymieszać i wyłożyć bezę na gorący sernik. Bezę podpiec jeszcze ok 20 minut.
  • gotowy sernik 4. Piekarnik wyłączyć otworzyć drzwiczki i sernik zostawić jeszcze na 40 minut do wysuszenia bezy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kokos Ser biały Mleko kokosowe Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować