Klasyczny sernik w nowej odsłonie bo do masy serowej dodałam mleczko kokosowe z dużą ilością wiejskich jajek. Sernik wyszedł bardzo delikatny i kremowy całość została zwieńczona słodką kokosową bezą. Polecam serniczek na różne okazje.
Sernik kokosowy z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę z mąką żółtkami cukrem i proszkiem zagnieść w jednolite ciasto. Ciastem wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
2.Ser zmielić dwukrotnie, całe jajka utrzeć z cukrem na puszysto porcjami dodawać ser, budynie oraz mleczko kokosowe, zmiksować krótko. Na końcu dodać kilka kropli esencji waniliowej. Masę serową wylać na surowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok 50 minut.
3.Sernik wyciągnąć. Następnie białka ubić na sztywno dodać cukier i na końcu wiórki kokosowe, wymieszać i wyłożyć bezę na gorący sernik. Bezę podpiec jeszcze ok 20 minut.
4.Piekarnik wyłączyć otworzyć drzwiczki i sernik zostawić jeszcze na 40 minut do wysuszenia bezy.
Komentarze