REKLAMA

Chrupiące gofry z frużeliną jagodową i bitą śmietaną

wyświetlono: 180 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Takie gofry serwuję codziennie rodzince na drugie śniadanie lub podwieczorek i ciągle chcą więcej. Te gofry są naprawdę przepyszne.

opublikowany: 15.03.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na gofry:
    2 szklanki mleka 2.0 %
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru kryształu
    łyżeczka pasty waniliowej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    4 jajka

    Frużelina z jagód leśnych:
    200 g jagód leśnych
    szklanka wody
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    bita śmietana
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Jak zrobić Chrupiące gofry z frużeliną jagodową i bitą śmietaną?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodając cukier kryształ a następnie żółtka. Następnie dodać mąkę, mleko, olej oraz pastę waniliową i proszek do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach na gładką konsystencję. Gofrownicę nagrzać i posmarować olejem za pomocą pędzla. Nałożyć 3 łyżki ciasta i docisnąć górną pokrywą. Pieczemy gofry na złoty kolor.
  • 2. Jagody przesypujemy do garnka, dolewamy wodę i cukier. Zagotowujemy, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do jagód, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
  • 3. Gotowe gofry smaruję frużeliną i dekoruję bitą śmietaną.

Porady

Z podanej porcji otrzymałam 12 dużych ładnych gofrów.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE