Chrupiące gofry z frużeliną jagodową i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, dodając cukier kryształ a następnie żółtka. Następnie dodać mąkę, mleko, olej oraz pastę waniliową i proszek do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach na gładką konsystencję. Gofrownicę nagrzać i posmarować olejem za pomocą pędzla. Nałożyć 3 łyżki ciasta i docisnąć górną pokrywą. Pieczemy gofry na złoty kolor.
2.Jagody przesypujemy do garnka, dolewamy wodę i cukier. Zagotowujemy, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do jagód, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
3.Gotowe gofry smaruję frużeliną i dekoruję bitą śmietaną.
Porady
Z podanej porcji otrzymałam 12 dużych ładnych gofrów.
Komentarze