Chrupiące gofry z frużeliną jagodową i bitą śmietaną

3.33 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie gofry serwuję codziennie rodzince na drugie śniadanie lub podwieczorek i ciągle chcą więcej. Te gofry są naprawdę przepyszne.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na gofry:
    2 szklanki mleka 2.0 %
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru kryształu
    łyżeczka pasty waniliowej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    4 jajka

    Frużelina z jagód leśnych:
    200 g jagód leśnych
    szklanka wody
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Chrupiące gofry z frużeliną jagodową i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodając cukier kryształ a następnie żółtka. Następnie dodać mąkę, mleko, olej oraz pastę waniliową i proszek do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach na gładką konsystencję. Gofrownicę nagrzać i posmarować olejem za pomocą pędzla. Nałożyć 3 łyżki ciasta i docisnąć górną pokrywą. Pieczemy gofry na złoty kolor.
  • 2. Jagody przesypujemy do garnka, dolewamy wodę i cukier. Zagotowujemy, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do jagód, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
  • 3. Gotowe gofry smaruję frużeliną i dekoruję bitą śmietaną.

Porady

Z podanej porcji otrzymałam 12 dużych ładnych gofrów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować