Wuzetka tradycyjna

4.74 (247 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam to ciasto, jest proste, skromne i takie delikatne. Ostatnio zauważam w cukierniach,że nie dodają do wuzetki żadnej konfitury, a przecież tradycyjna wuzetka musi mieć obowiązkowo konfiturę z wiśniami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:
    6 dużych jajek
    1 szklanka mąki
    1 budyń czekoladowy
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku dopieczenia
    2 łyżki ciemnego kakao

    1 litr kremówki 30% lub 36%
    4 łyżeczki żelatyny spożywczej
    1 śmietan fiks
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 opakowania cukru waniliowego

    Konfitura wiśniowa z kawałkami wiśni lub frużelina wiśniowa.
    woda smakowa do nasączenia lub poncz.

    Gęsta polewa czekoladowa:
    pół kostki margaryny
    pół szklanki cukru
    3-4 łyżki ciemnego kakao
    3 łyżeczki mleka

    złote perełki do dekoracji
    rękaw cukierniczy lub szpryca.
Wystaw ocenę:

4.74 (247 ocen)

Wuzetka tradycyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skłądniki na biszkopt czekoladowy 1. Wymieszaj suche składniki na biszkopt czekoladowy.
    Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier dokładnie miksując. Następnie dodaj pojedynczo żółtka. Chwilę ubijaj. Dadaj przesianą mieszankę kakaową i wymieszaj delikatnie łyżką.
    Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22cm/33cm. Pieczemy 40 minut w ok 160-180 stopniach.
  • Biszkopt czekoladowy 2. Ciasto czekoladowe po wystudzeniu przetnij na pół. Górę ciasta daj na sam spód, a dół ciasta będzie naszą górą- wtedy nasza wuzetka będzie równiutka.
  • konfitura wiśniowa 3. Dół ciasta czekoladowego nasącz wodą smakowa lub dowolnym ponczem. Wyłóż konfiturę wiśniową i rozsmaruj.
  • Bita śmietana 4. Ubij 3/4 l. kremówki (resztę pozostaw do ozdoby na wierzch ciasta), dodaj cukier puder, cukier waniliowy i przygotowaną rozpuszczoną żelatynę (Żelatyna:wsyp do kubka 4 łyżeczki żelatyny zalej 6 łyżkami wody , wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzej aby ją rozpuścić, dodaj 1 łyżkę ubitej śmietany i wymieszaj w kubku. Dodaj zawartość do reszty kremówki i szybko zmiksuj aby nie pojawiły się grudki.) Wyłóż kremówkę na ciasto z konfiturą.
  • Składanie 5. Na kremówkę kładziemy drugi blat czekoladowy i dociskamy ,aby ciasto było z każdej strony równe. Wygładzamy boki z nadmiaru bitej śmietany.
  • Polewa czekoladowa 6. Górny blat pokrywamy ciepłą polewą czekoladową.
    Sposób przygotowania polewy:
    Rozpuść dokładnie margarynę z cukrem. Następnie dodaj kakao i mieszaj przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Następnie dodaj mleko i energicznie mieszaj. chwilkę jeszcze pogotuj. jeśli polewa jest rzadka dodaj jeszcze kakao.
  • dekoracja 7. Ubij pół szklanki kremówki ze śmietan-fiksem i cukrem pudrem, przełóż do szprycy.
    Na końcu wuzetkę dekoruje się wykończeniem z bitej śmietany wyciśniętym ze szprycy i włóż do każdego kleksa jadalną perełkę..

Porady

Wuzetkę kroimy dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu nożem zanurzonym w ciepłej wodzie. jak zrobić dobrą polewę krok po kroku znajdziesz tutaj http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-kakaowa-na-ciasto

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kakao Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (198 ocen)

Wuzetka

To może cię zainteresować