Kokosowy sernik sześcioskładnikowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ten sernik to absolutny hit! Do jego przygotowania potrzebne jest zaledwie sześć składników, a wychodzi pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach, w dodatku pięknie rośnie, przez co rewelacyjnie prezentuje się na stole. Idealny wypiek na każdą okazję.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • -1 kg twarogu sernikowego wiaderkowego
    -2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
    -2 tubki po 230 g mleka zagęszczonego słodzonego (u mnie karmelowe)
    -1/2 szklanki wiórek kokosowych
    -3 łyżeczki cukru
    -5 dużych jaj

    Opcjonalnie:
    Cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Kokosowy sernik sześcioskładnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Żołtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po łyżeczce cukru.
  • 2 2. Do miski z żółtkami dodajemy twaróg, mleko zagęszczone, wiórki i budynie. Dokładnie miksujemy. Powoli, ciągle miksując dodajemy ubitą pianę z białek.
  • 3 3. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (będzie płynna i taka ma być). Sernik pieczemy w kąpieli wodnej (pod piekącą się tortownicą z sernikiem ustawiamy blachę z wyposażenia piekarnika, na którą wlewamy 1 szklankę wody) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Po tym czasie studzimy dwie godziny w lekko uchylonym piekarniku (między drzwiczki wkładamy rękawicę kuchenną). Następnie przekładamy do lodówki i chłodzimy jeszcze minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować